Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Apelor, Ioan Deneş, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că în spaţiul public anumite persoane au continuat să acuze Apele Române în legătură cu calitatea apei potabile din Bucureşti.

“Vreau să precizez încă de la început că am considerat necesar să fac această declaraţie de presă din cauza faptului că, deşi am transmis două comunicate clarificatoare referitor la calitatea apei brute furnizată de Administraţia Bazinală Argeş-Vedea către operatorul Apa Nova şi în care se arată foarte clar că apa brută se încadra în prevederile stabilite prin lege, în speţă Hotărârea de Guvern 100/2002, în spaţiul public anumite persoane continuă să acuze nefondat Apele Române şi munca unor oameni care îşi fac datoria cu responsabilitate”, a transmis ministrul.

El a explicat că în cadrul programului de monitorizare a calităţii apei brute Administraţia Bazinală Argeş-Vedea recoltează probe în vederea efectuării de analize de laborator şi stabilirii indicatorilor de calitate în secţiunile de prelevare apă în vederea potabilizării, cu frecvenţă lunară.

“În situaţia de faţă legată de apa brută furnizată către Apa Nova s-au prelevat probe la priza de apă de la Crivina în data de 28 ianuarie 2018 ora 11:00, conform programării. (…) Analizele în laborator au arătat că la indicatorul amoniu valoarea înregistrată este de 0,796 miligrame pe litru, iar în conformitate cu prevederile hotărârii de Guvern 100/2002 privind normele de calitate pentru apa de suprafaţă utilizată pentru potabilizare, limita recomandată este de un miligram pe litru, iar limita maximă admisă este de 1,5 miligrame pe litru. Ambele valori înregistrate, atât cea comunicată de Apa Nova, de 1,3 miligrame pe litru, cât şi cea înregistrată de Administraţia Bazinală Argeş -Vedea sunt sub limita maximă admisă, conform acestei hotărâri de Guvern”, a explicat Ioan Deneş.

El a precizat că informarea telefonică făcută de către Apa Nova privind concentraţia de amoniu din apa brută către Dispeceratul de la ABA Argeş Vedea a avut loc pe data de 30 ianuarie.

Ministrul a afirmat că, atunci când deţinătorul staţiei de tratare constată că parametrii apei brute nu sunt în limitele legale, trebuie informată în scris autoritatea bazinală de gospodărire a apelor. 

“Am hotărârea de Guvern 100/2002, anexa 1, articolul 4, alineatul 7 şi 8 unde spune foarte clar atunci când deţinătorul staţiei de tratare constată că parametrii apei brute nu sunt în limitele prevăzute de lege trebuie aduse de îndată în scris la cunoştinţa autorităţii bazinale de gospodărire a apelor de către deţinătorul staţiei de tratare, lucru care nu s-a întâmplat”, a spus ministrul Apelor şi Pădurilor.

El a precizat că a dispus creşterea debitului de la 15 metri cubi pe secundă la 30 de metri cubi pe secundă.

“Am dispus creşterea debitului pe râul Argeş, din acumularea Goleşti, care este în amonte de acumularea Crivina, de la 15 metri cubi pe secundă la 30 metri cubi pe secundă pentru creşterea gradului de diluţie. Iar în după-amiaza aceleaşi zile s-au recoltat din nou probe înainte de creşterea acestui debit, exact din aceeaşi zonă, din aceeaşi priză, de unde Apa Nova preia apa brută din această acumulare de la Crivina. Tot în urma buletinului de analiză, de data aceasta de pe 30, rezultă foarte clar acea concentraţie de amoniu de 0,796 miligrame pe litru (…) Toate aceste precizări le-am făcut pentru ca bucureştenii şi opinia publică să ştie foarte clar de la Ministerul Apelor şi Pădurilor că aceşti parametri s-au încadrat în limitele recomandate, nici măcar în limitele maxime, în limitele recomandate, adică sub un miligram pe litru”, a precizat Ioan Deneş.

Sorina Pintea a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, că Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a municipiului Bucureşti a primit, miercuri, "o mulţime de sesizări de la cetăţeni care locuiesc în sectoarele 5 şi 6 privitor la calitatea apei potabile", în sensul că oamenii au reclamat că apa de la robinet avea un miros şi un gust puternic de clor, prezenta un gust de metale grele.

"Inspectorii DSP au prelevat probe pe care le-au analizat constatând o depăşire a nivelului de clor peste limitele legale admise. De asemenea, acest lucru a fost comunicat firmei Apa Nova împreună cu o adresă prin care i se cerea acesteia să posteze pe site că depăşirile de clor sunt peste limitele legale admise şi că se recomandă nefolosirea în acest moment a apei. Lucru care nu s-a întâmplat. Conform uzanţelor, Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti a informat Ministerul Sănătăţii, Ministerul Sănătăţii aseară a convocat specialiştii care au consultat ghidurile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, ştiind că, responsabili fiind de sănătatea publică, trebuie să informăm populaţia din sectoarele 5 şi 6 care este rezultatul probelor pe care inspectorii le-au prelevat", a afirmat Sorina Pintea.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.