Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a afirmat, luni seară, , referindu-se la înzestrarea Armatei, că România nu va renunţa la achiziţa celor două submarine, dar programul de achiziţie de corvete a fost întrerupt momentan. Ministrul a mai spus că îşi doreşte ca militarii români să poarte echipamente făcute în România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Întrebat dacă România va achiziţiona cele două submarine, Angel Tîlvăr a răspuns că ”este un program care ne interesează”.
 
”Este un program care ne interesează, au fost discuţii la nivelul Direcţiei Generale pentru Armamente cu partenerii francezi, discuţii care au avut iniţial, aşa cum se întâmplă de fiecare dată când vorbim de contracte foarte mari, caracter informal, suntem în corespondenţă cu ei. Nu vom renunţa la ele, numai că există anumite momente când acest lucru se poate întâmpla. Un moment imediat, care să ţină de strategia care  să meargă până în 2035 sau 2040 şi oricum sunt programe care se desfăşoară pe perioade de timp foarte lungi. Deci chiar dacă le-am începe astăzi, ele mai devreme de 5-6 ani, oricum nu ajung”, a declarat Tîlvăr.
 
Angel Tîlvăr a menţionat că premierul Marcel Ciolacu s-a referit la renunţarea la acest program când se organiza bugetul ţării pe acest an.
 
”Marcel Ciolacu se  referea la priorităţile pe care le are România, ne gândeam la momentul la care domnia sa a spus acest lucru, eram în plin proces de dezbatere în ceea ce priveşte bugetul statului şi cred că din această perspectivă a dus mai jos această prioritate”, a spus Tîlvăr.
 
Întrebat dacă România va mai achiziţiona corvete noi, Tîlvăr a explicat de ce acest program a fost întrerupt.
 
”Programul a fost întrerupt de noi din motive neimputabile Ministerului Apărării Naţionale, a fost o relaţie contractuală între o firmă dintr-o ţară aliată şi o firmă din România. Contractul nu s-a desfăşurat în parametrii pe care  noi îi aşteptam, motiv pentru care acest lucru s-a întrerupt Noi suntem înscrişi într-un program european care se numeşte Corveta europeană, iar între timp nevoile operaţionale au putut fi asigurate şi altfel nu cum ne-am fi dorit dacă aveam aceste corvete, prin dotarea echipamentelor pe care le avem la dispoziţie în acest moment”, a declarat Tâlvăr.
 
Angel Tîlvăr a prcizat că 4-5 ani ar fi un orizont rezonabil de aşteptare pentru noile corvete.
 
Întrebat când vor avea militarii români automate de calibru NATO, Tîlvăr a spus că îşi doreşte ca militarii români să aibp echipamente făcute îm România.
 
”Mi-aş dori ca foarte multe din echipamentele pe care militarii noştri le vor avea, să fie făcute în România”, a subliniat ministrul Apărării
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.