Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, doreşte ca pacienţii internaţi la Spitalul Tichileşti din judeţul Tulcea să beneficieze de un tarif majorat pentru norma de hrană, propunând ca unitatea medicală să fie exceptată de la prevederile legale privind alocaţia de hrană acordată în unităţile sanitare. Decizia vine după ce o angajată a Spitalului Tichileşti, unde sunt îngrijiţi bolnavii de lepră, a făcut un apel pe o reţea de socializare ca oamenii să doneze legume şi fructe pentru hrana pacienţilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul Sănătăţii a transmis, vineri, printr-un comunicat, că a analizat situaţia de la Spitalul Tichileşti şi va lua măsurile necesare pentru ca pacienţii internaţi în această unitate sanitară să ducă un trai decent.

Astfel, ministrul Sănătăţii va prezenta Guvernului un proiect de act normativ prin care se va excepta Spitalul Tichileşti de la prevederile HG 665/2016 privind alocaţia de hrană acordată în unităţile sanitare, pentru a putea beneficia de un tarif majorat pentru norma de hrană.

“Este o situaţie specială, care necesită rezolvare urgentă. În Ministerul Sănătăţii se lucrează deja la proiectul de act normativ care poate îndrepta lucrurile. Cei 10 pacienţi au nevoie de condiţii pentru un trai decent în acest spital care este practic casa lor, pentru că aici îşi petrec toată viaţa. Cred că această unitate trebuie sa aibă un regim special, ea nu poate fi supusă regulilor care se aplică într-un spital care primeşte pacienţi doar pe o perioada limitată de timp şi care se întorc acasă după rezolvarea problemei medicale. Situaţia este cu atât mai dramatică şi necesită o soluţionare rapidă, pentru că majoritatea acestor oameni nu mai au pe nimeni pe lume”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.

Ministerul a precizat că nu au existat sesizări sau solicitări transmise de conducerea spitalului din Tichileşti la Ministerul Sănătăţii  pentru suplimentarea  fondurilor de hrana sau alte necesităţi. 

O angajată a Spitalului Tichileşti a scris pe pagina de Facebook „Ţăranii Dobrogeni” că face apel la oameni să doneze fructe şi legume pentru hrana bolnavilor aflaţi în îngrijire aici.

“Vă scriu în speranţa că sunt gospodari care pot şi îşi doresc să facă un bine. Aş vrea să îi rog să doneze, sau să daruiască, sau să facă pomana cu câteva legume care le prisosesc. Eu lucrez la singurul spital din România care îngrijeşte bolnavi de lepra - Spitalul Tichileşti (Isaccea, judetul Tulcea). În prezent, mai avem 10 pacienţi internaţi. Problema e că statul alocă doar 11 lei/zi/om pentru hrană. Suma este foarte mică pentru a putea asigura trei mese pe zi, şi preţurile la alimente sunt aşa cum ştim cu toţii. Dacă e cineva dispus să doneze, să ştiţi că nu avem nevoie de cantităţi mari, ci doar cât să punem pentru iarnă nişte castraveţi la murat, un bidon de varză, câteva (20-30) de borcane de compoturi şi gem. Orice e bine-venit. Totul pentru 10 persoane. Putem veni noi (angajaţii) să culegem, oriunde în Tulcea, Constanţa, Brăila, Galaţi. Sau, dacă doriţi să ne vizitaţi, să ne cunoaşteţi, vă aşteptăm cu drag”, a transmis una din angajetele unităţii sanitare pe reţeaua de socializare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.