Ministerul Sănătăţii a iniţiat un Memorandum pentru construirea unui nou sediu dedicat Băncii de Multiţesut şi Celule şi Agenţiei Naţionale pentru Transplant, în condiţiile în care suma de 570 de milioane de euro este disponibilă din fonduri europene pentru finanţarea investiţiilor din domeniile oncologie şi transplant.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Cu un sentiment de datorie faţă de pacienţii care găsesc în transplant singura şansă la viaţă, echipa Ministerului Sănătăţii iniţiază primul pas dintr-o procedură care se va finaliza cu construcţia unui sediu nou atât pentru Banca Multiţesut şi Celule dar şi pentru Agenţia Naţională pentru Transplant”, comunică ministrul Sănătăţii, Prof. univ. dr. Alexandru Rafila.
România are alocate astăzi fonduri nerambursabile suficiente din programe externe, pentru a iniţia şi finaliza investiţia. 
”Noi am identificat şi sursa de finanţare şi propunem care acest centru avansat dedicat al transplantului în România să fie construit în proximitatea Institutului Clinic Fundeni. Avem 570 de milioane de euro, fonduri nerambursabile, disponibile din mai multe programe de finanţare, pe care putem să-i utilizăm inclusiv pentru această construcţie importantă”, a specificat secretarul de stat Alexandru Rogobete. 
”România nu se află într-o situaţie bună în ceea ce priveşte utilizarea terapeutică a ţesuturilor şi celulelor umane. Ţara noastră ar putea fi într-o situaţie de infringement pentru faptul că nu a avansat dezvoltarea sistemului în acest sector”, precizează MS.
În textul memorandumului iniţiatorii specifică faptul că băncile de ţesuturi funcţionează astăzi în cadrul unităţilor spitaliceşti şi sunt dotate cu o bază tehnică învechită, inclusiv la Fundeni.
În state precum Franţa, Italia sau Spania Agenţia Naţională pentru Transplant funcţionează în aceeaşi clădire cu Banca Naţională Mutiţesut, model pe care vor să îl aplice specialiştii din Ministerul Sănătăţii şi în România.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.