Corpul de control al ministrul Sănătăţii face anchetă la Institutul Oncologic Bucureşti privind contractele de achiziţii de dezinfectanţi cu Hexi Pharma, dar şi cu alte firme, iar rezultatele vor fi transmise Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Ministerul Sănătăţii a precizat că verificările ar putea fi extinse şi la alte spitale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Sănătăţii a cerut, marţi, Corpului de control să facă o anchetă în ceea ce priveşte contractele de achiziţii încheiate de Institutul Oncologic Bucureşti "cu firma producătoare a dezinfectanţilor în cauză (Hexi Pharma, n.r.), dar şi cu alţi agenţi economici, care pot avea legătură cu ancheta în cazul biocidelor".

“Rezultatele anchetei Corpului de control vor fi transmise Parchetului General. De asemenea, ministrul Sănătăţii are în vedere extinderea anchetei pe marginea procedurilor de contractare şi achiziţii şi la alte unităţi spitaliceşti”, arată MS într-un comunicat de presă.

Direcţiile de Sănătate Publică vor comunica, miercuri, în cadrul unei videoconferinţe, rezultatele primelor teste de  autocontrol şi sanitaţie dispuse de ministrul Sănătăţii în 28 aprilie. 

O altă firmă a patronului Hexi Pharma, Medical Cleaning, este pe cale să obţină un contract de curăţenie pe trei ani la Institutul Oncologic Bucureşti (IOB), caietul de sarcini al achiziţiei fiindu-i favorabil, scrie Euractiv, precizând că, deocamdată, firma a obţinut prin negociere fără anunţ de participare un contract provizoriu pe două luni, în baza unui caiet de sarcini similar.

De altfel, Medical Cleaning este, alături de Hexi Pharma, o altă firmă cu care omul de afaceri Dan Alexandru Condrea ia foarte mulţi bani din sistemul sanitar, în urma serviciilor de curăţenie în câteva spitale importante din Bucureşti şi din ţară.

Medical Cleaning face curat de mai bine de o lună în IOB, în urma unei negocieri fără anunţ public de participare care a fost deja anulată de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC).

În 17 februarie 2016, Institutul Oncologic "Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” Bucureşti a scos la licitaţie curăţenia din spital pe următorii trei ani. Costul estimat de specialiştii în achiziţii de la IOB depăşeşte şapte milioane de lei cu TVA.

“Cu toate că nu respectă cerinţele din caietul de sarcini, firma se pregăteşte să câştige un contract de curăţenie pe trei ani, în valoare de şapte milioane de lei. Cel mai probabil, contractul va ajunge tot la Medical Cleaning, căci, ca şi în cazul negocierii care a adus firma în IOB, spitalul cere, prin caietul de sarcini, documente pe care alte firme din domeniu nu le pot obţine, în lipsa unei relaţii speciale cu producătorul dezinfectanţilor pe care urmează să-i folosească”, scriu jurnaliştii de la Euractiv.

Scandalul Hexi Pharma a izbucnit după ce Gazeta Sporturilor şi jurnalistul Cătălin Tolontan au dezvăluit, bazându-se pe declaraţiile şi pe documentele furnizate de foşti angajaţi ai firmei, că dezinfectanţii furnizaţi de aceasta spitalelor au concentraţii mai mici decât cele înscrise pe etichetă. De asemenea, jurnaliştii au relatat că patronul firmei, Dan Condrea, este acţionar la o firmă care asigură servicii de curăţenie în spitale, aceasta având acelaşi administrator ca şi Unilab, laboratorul unde  ar trebui să fie verificată calitatea dezinfectanţilor. Analize făcute în laboratorul de stat ICECHIM au arătat că dezinfectanţii livraţi de Hexi Pharma au o concentraţie de 10 ori mai mică decât cea din reţetă.

În urma acestor relatări, Parchetul General a început o anchetă, iar ministrul  Sănătăţii a dispus un control la spitale. Sâmbătă, jurnalistul Cătălin Tolontan a scris că verificările cerute de ministrul Sănătăţii "sunt gândite de acelaşi om a cărui asociaţie a primit sponsorizări de la producătorul de dezinfectanţi destinaţi spitalelor".

În replică, Ministerul Sănătăţii a transmis că acţiunile de control pentru biocidele produse de Hexi Pharma se fac în colaborare cu Parchetul General, sunt urmărite în teren de reprezentanţii Direcţiilor de Sănătate Publică, iar la nivel central de către ministrul Sănătăţii, Corpul de Control al MS şi Inspecţia Sanitară de Stat. 

Hexi Pharma a anunţat joi că a demarat o anchetă internă "pentru a stabili care sunt factorii responsabili pentru apariţia acestei situaţii", iar până la elucidarea şi rezolvarea tuturor problemelor semnalate de autorităţi şi de către mass-media s-a oprit producţia în fabrică, precum şi orice distribuţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.