Ministerul Sănătăţii analizează posibilitatea eliberării medicamentului Favipiravir - antiviral pentru pacienţii cu forme uşoare şi medii de COVID-19 - în ambulatoriu, prin farmaciile cu circuit închis din cadrul spitalelor, cu prescripţie medicală, conform recomandărilor specialiştilor din Comisia de specialitate de boli infecţioase. Pacientul va fi urmărit apoi de către medicul de familie, utilizarea medicamentului fiind restrictivă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul Sănătăţii a anunţat, miercuri, că analizează posibilitatea ca medicamentul Favipiravir - antiviral pentru pacienţii cu forme uşoare şi medii de COVID-19 - să fie distrbuit gratuit din farmaciile spitalelor.  

”În prezent, pentru acest medicament, Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România a realizat o evaluare în baza căreia a emis o autorizaţie pentru nevoi speciale valabilă în România şi în baza căreia se permite administrarea în unităţile sanitare, sub supraveghere medicală, având o utilizare restrictivă”, a transmis MInisterul Sănătăţii.  

Potrivit instituţiei, în India, ţara de provenienţă, Favipiravir are un aviz temporar pentru fabricaţie şi comercializare obţinut în urma unui proces de evaluare accelerată şi conditionată de multiple cerinţe şi care nu poate fi asimilată cu o autorizaţie de punere pe piaţă emisă în acord cu legislaţia europeană în vigoare. 

”După discuţiile avute cu specialiştii din Comisia de boli infecţioase şi conducerea Agenţiei Naţionale a Medicamentului, vom studia posibilitatea eliberării acestui medicament în ambulatoriu prin farmaciile de circuit închis din cadrul spitalelor, gratuit, numai cu prescripţie medicală şi cu urmărirea bolnavului pe parcursul tratamentului de către medicul de familie",  a declarat dr. Andrei BACIU, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii 

Conform Protocolului Naţional de tratament al bolnavilor infectaţi cu virusul SARS-Cov-2, medicamentul Favipiravir este recomandat  a fi administrat în formele uşoare şi medii de infecţie cu noul corornavirus în prima săptămână de boală.  

Într-o adresă către Ministerul Sănătăţii, Comisia de specialitate de boli infecţioase consideră că medicamentul poate fi eliberat în spital şi ambulatoriu la recomadarea medicilor, numai cu prescrispţie medicală. 

”Referitor la profilul de siguranţă din datele preliminare disponibile, FAVIPIRAVIR prezintă un risc de teratogenicitate şi risc de afectare hepatică. ANMDMR a iniţiat şi aprobat distribuirea de către distribuitorul local din România a unei „Comunicări directe către profesioniştii din domeniul sănătăţii” cu scopul de a informa medicii prescriptori din spitale, precum şi pacienţii cu privire la riscurile utilizării medicamentului”, a mai transmis MInisterul.  

Aceasta ”Comunicare” a fost publicată pe website-ul instituţiei în data de 07.07.2021 şi este disponibilă la urmatorul link:  

Medicamentul Favipiravir nu a ajuns nici acum în farmaciile cu circuit deschis, deşi conform protocolului oficial avizat de Ministerul Sănătăţii, medicii de familie au dreptul încă din luna aprilie să prescrie acest antiviral pentru pacienţii cu forme uşoare şi medii de COVID-19 monitorizaţi acasă, iar preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti -Ilfov Sanda Alexiu spune că acesta ar fi scăzut presiunea pe spitale existentă în acest moment. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.