Ministerul Sănătăţii a făcut noi teste privind eficienţa dezinfectanţilor folosiţi în spitale şi a anunţat că, din 133 de teste de sanitaţie ale tuturor biocidelor folosite în unităţi sanitare din judeţele Dolj, Gorj, Ialomiţa, Ilfov, Neamţ şi Vrancea, opt au fost neconforme.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Ministerul Sănătăţii, pe baza analizei situaţiei existente, a elaborat un plan de măsuri şi a decis ca primă etapă în acest sens extinderea în regim de urgenţă a prelevării testelor de sanitaţie privind utilizarea tuturor biocidelor folosite în cadrul unităţilor sanitare cu patruri. Acţiunea se va derula prin controale încrucişate în unităţile sanitare în care au fost depistate neconformităţi cu prilejul acţiunilor de control anterioare”, arată instituţia, într-un comunicat de presă transmis vineri.

Până în prezent au fost prelevate 133 de teste de sanitaţie din alte produse biocide utilizate de unităţile sanitare din şase judeţe - Dolj, Gorj, Ialomiţa, Ilfov, Neamţ şi Vrancea, “dintre care opt au fost neconforme”.

MS precizează că rezultatele complete vor fi făcute publice şi transmise tuturor factorilor de  decizie, împreună cu propunerile de măsuri care se impun.

“Măsurile sunt parte a Planului Naţional de Control al Infecţiilor Nosocomiale demarat de Ministerul Sănătăţii care îşi propune totodată o serie măsuri legislative în materie, un plan adecvat de investiţii şi instruirea personalului implicat in activitatea de prevenire, supraveghere, diagnostic si control al infectiilor nosocomiale”, se mai arată în comunicatul citat.

Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a anunţat, miercuri, că, dintre cele 3.526 de teste de sanitaţie efectuate la nivel naţional pentru produsele Hexi Pharrma, doar 5 la sută sunt neconforme, apreciind că, în acest moment, pacienţii din spitale sunt în siguranţă.

"Practic, se verifică pe suprafeţe, pe mâini, pe obiecte modul în care procesul de curăţenie şi dezinfecţie se realizează, în mod corespunzător, dacă produsul utilizat a avut efectul scontat în sensul distrugerii microorganismelor", a spus Patriciu Achimaş-Cadariu.

Ministrul a susţinut că, în peste 95 la sută dintre situaţii, testele au fost conforme.

Vineri, Ministerul Sănătăţii a făcut publică lista cu 50 de unităţi sanitare unde au fost găsite nereguli în urma testelor care au vizat eficacitatea dezinfectanţilor Hexi Pharma, printre acestea fiind unităţi din Bucureşti şi 22 de judeţe.

Pe listă se regăsesc nouă unităţi sanitare din capitală: Spitalul Clinic de Urgenţă, Spitalul Universitar de Urgenţă, Institutul Naţional de Endocrinologie C.I. Parhon, Spitalul de Urgenţă Pantelimon, Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, Spitalul Sf. Ştefan, Spitalul Clinic Dr. Ioan Cantacuzino, Spitalul de Nefrologie Carol Davila, Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Ioan. În patru dintre acestea au fost internaţi răniţi în incendiul din Colectiv.

Printre unităţile cu nereguli sunt şi opt spitale judeţene, respectiv cele din Alba Iulia, Bacău, Galaţi, Târgu-Mureş, Piatra Neamţ, Slatina, Ploieşti şi Tulcea.

Ministerul a precizat că, pentru siguranţa pacienţilor, în unităţile sanitare în care s-au înregistrat neconformităţi au fost luate toate măsurile administrative perntru evitarea oricărui risc la adresa pacienţilor, respectiv suspendarea produselor dezinfectante în cauză.

De asemenea, Ministerul Sănătăţii a anunţat că acţiunile de control continuă, fiind totodată luate măsuri de auditare a contractelor derulate de unităţile sanitare cu firma Hexi Pharma.

Preşedintele Klaus Iohannis a scris, vineri, pe Facebook, că aşteaptă din partea Ministerului Sănătăţii o analiză a situaţiei din domeniul sanitar şi un plan cu măsuri de urgenţă privind remedierea problemelor din acest sector.

Klaus Iohannis susţine că problemele sistemului de sănătate românesc nu mai pot fi remediate cu soluţii parţiale. ”Crizele repetate din sistemul sanitar dovedesc încă o dată ineficacitatea unor soluţii parţiale la problemele majore existente şi impun intervenţia fermă din partea celor responsabili”, a scris pe Facebook preşedintele României.

Scandalul Hexi Pharma a izbucnit după ce Gazeta Sporturilor şi jurnalistul Cătălin Tolontan au dezvăluit, bazându-se pe declaraţiile şi pe documentele furnizate de foşti angajaţi ai firmei, că dezinfectanţii furnizaţi de aceasta spitalelor au concentraţii mai mici decât cele înscrise pe etichetă.

De asemenea, jurnaliştii au relatat că patronul firmei, Dan Condrea, este acţionar la o firmă care asigură servicii de curăţenie în spitale, aceasta având acelaşi administrator ca şi Unilab, laboratorul unde  ar trebui să fie verificată calitatea dezinfectanţilor. Analize făcute în laboratorul de stat ICECHIM au arătat că dezinfectanţii livraţi de Hexi Pharma au o concentraţie de 10 ori mai mică decât cea din reţetă.

În urma acestor relatări, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a început o anchetă, iar ministrul Sănătăţii a dispus un control la spitale. Miercuri, Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a anunţat că a început urmărirea penală în cazul dezinfectanţilor produşi de firma Hexi Pharma şi folosiţi în spitale, fiind făcute cercetări pentru zădărnicirea combaterii bolilor, falsificarea şi substituirea de produse.

Hexi Pharma a anunţat în 28 aprilie că a demarat o anchetă internă "pentru a stabili care sunt factorii responsabili pentru apariţia acestei situaţii", iar până la elucidarea şi rezolvarea tuturor problemelor semnalate de autorităţi şi de către mass-media s-a oprit producţia în fabrică, precum şi orice distribuţie.  

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.