Reprezentanţii Ministerului Mediului au verificat, luni, stadiul lucrărilor necesare sistării incendiului de la depozitul de deşeuri Maldăreşti, constatând că acesta a fost ”substanţial diminuat”. Cu toate acestea, se acţionează permanent cu două echipaje de pompieri, iar amplasamentul e monitorizat continuu de Poliţie şi reprezentanţi ai Gărzii Naţionale de Mediu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de reprezentanţii Ministerului Mediului, din dispoziţia viceprim-ministrului Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului, luni, la depozitul de deşeuri de la Măldăreşti, a fost verificat stadiul aplicării măsurilor stabilite pentru stingerea incendiului izbucnit în urmă cu peste trei săptămâni.

La faţa locului s-au deplasat Octavian Popa, comisarul general adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu, şi Flavius Ardelean, consilierul personal al ministrului Graţiela Gavrilescu, însoţiţi de directorul general adjunct al Administraţiei Naţionale ”Apele Române”, Gheorghe –Constantin Rusu.

”Au constatat, la faţa locului, că incendiul a fost substanţial diminuat şi că Prefectura Vâlcea şi Consiliul Judeţean au demarat procedurile de achiziţie în regim de urgenţă a proiectării lucrărilor necesare şi vor asigura sprijin pe partea administrativă pentru pregătirea documentaţiei necesare”, se arată în comunicat.

Potrivit documentului, la faţa locului se acţionează permanent cu două echipaje de pompieri, iar amplasamentul e monitorizat permanent de Poliţie şi reprezentanţi ai Gărzii Naţionale de Mediu.

”Având în vedere problemele apărute în ultima perioadă cu privire la închiderea depozitelor neconforme de deşeuri, atât municipale, cât şi industriale, ministrul Mediului a dispus controlarea şi monitorizarea activităţii tuturor acestor obiective”, se mai arată în comunicat.
Guvernul României a alocat, prin HG nr. 638/2017 din 7 septembrie 2017, suma de 1,2 milioane de lei Primăriei Măldăreşti pentru activitatea de stingere a incendiului izbucnit în urmă cu câteva săptămâni la fosta groapă de gunoi.

În 28 august, autorităţile din judeţul Vâlcea au declarat stare de alertă în comuna Măldăreşti, unde groapa de gunoi ardea mocnit de mai mult de o săptămână, iar în zonă se degaja mult fum.

De la izbucnirea focului, pompierii au intervenit în fiecare zi, însă în zonă sunt focare la adâncime, care nu pot fi stinse.
După ce pompierii au intervenit timp de opt zile, fără ca focul să poată fi stins, gunoiul arzând mocnit în adâncime, autorităţile au decis luni ”iniţierea procedurilor pentru schimbarea metodei de intervenţie, respectiv prin acoperire cu pământ a zonei incendiate”.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea, Cătălin Popescu, a declarat pentru News.ro că nu există pericol de extindere la casele localnicilor, însă în zonă este o mare canitate de fum care se degajă din cauza focarelor care ard mocnit.

Procurorii vâlceni au deschis dosar penal în cazul incendiului de la depozitul de deşeuri din Măldăreşti pentru distrugere şi alte infracţiuni privind protecţia mediului şi Legea apelor.

Graţiela Gavrilescu a trimis Corpul de Control la Comisariatul Judeţean şi la Agenţia pentru Protecţia Mediului Vâlcea, având în vedere că groapa de gunoi ar fiu trebuit închisă încă din 16 iulie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.