Ministerul Mediului cere Poliţiei Judeţene Sibiu să ancheteze cum a ajuns ursul în oraş, în condiţiile în care judeţul Sibiu nu este un areal dezvoltat al animalelor din această rasă, fiind posibil ca acesta să fi fost ţinut în captivitate şi eliberat. Ministerul Mediului consideră că este necesară înfiinţarea cât mai rapid a Serviciului de Urgenţă pentru Animale Sălbatice, care să dispună de proceduri clare pentru intervenţia în astfel de situaţii, în funcţie de nivelul de pericol.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Ministerul Mediului va transmite, în cursul zilei de astăzi, o sesizare către Inspectoratul Judeţean de Poliţie Sibiu, prin care solicită o anchetă care să stabilească cât mai precis condiţiile în care ursul a apărut în oraş. Precizăm că zona judeţului Sibiu nu este considerată un areal dezvoltat al ursului brun, conform analizei Fişelor Fondurilor de Management Cinegetic. Ca atare, Ministerul ia în calcul şi posibilitatea ca apariţia ursului în zona locuită a oraşului să fie rezultatul unei activităţi ilegale: eliberarea voluntară a unui urs ţinut ilegal în captivitate, evadarea unui urs din captivitate, transportul ilegal etc.”, a anunţat, joi, instituţia.

De asemenea, Ministerul Mediului a solicitat Direcţiei Sanitar-Veterinare analize care să determine starea de sănătate a ursului înainte de împuşcare, inclusiv să stabilească dacă animalul a fost tranchilizat anterior ajungerii în oraş.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Ministerul Mediului precizează că autorităţile locale nu au solicitat derogarea de împuşcare.

“Necesitatea unui astfel de demers din partea echipei de intervenţie, în situaţia dată, va fi stabilită de organele de anchetă abilitate”, a precizat sursa citată.

Ministerul Mediului reafirmă necesitatea înfiinţării Serviciului de Urgenţă pentru Animale Sălbatice.

“Considerăm că acest incident arată, odată în plus, necesitatea înfiinţarii cât mai rapide a Serviciului de Urgenţă pentru Animale Sălbatice - SUAS, demers deja iniţiat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor împreună cu Ministerul Afacerilor Interne. Acesastă structură va dispune de proceduri foarte clare pentru intervenţia în astfel de situaţii, în funcţie de nivelul de pericol”, a precizat sursa citată.

Poliţia Sibiu a deschis, miercuri, dosar penal pentru uz de armă letală după uciderea ursului care a ajuns în oraş şi a străbătut mai multe străzi înainte de a fi prins în curtea unei fabrici. Operaţiunea la care au participat zeci de angajaţi ai mai multor instituţii a durat mai bine de o oră şi jumătate.

”Problema când se trage cu armă cu tranchilizante este că, pentru a-şi face efectul, trebuie să te apropii foarte mult de animal. Au încercat, dar procedura a eşuat. S-a considerat că este mai sigur pentru populaţie, dată fiind starea de agitaţie a animalului, să se intervină cu o armă de foc. S-a tras de la mai mult de 50 de metri de către un membru al Asociaţiei Vânătorilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Sibiu, Luciana Lazăr.

Operaţiunea de prindere a animalului a durat mai bine de o oră şi jumătate. În acest interval, mai multe persoane au sunat la 112 să anunţe că au văzut ursul în diferite zone.

La intervenţie au participat zeci de poliţişti, jandarmi, pompieri, medici, vânători, angajaţi ai Direcţiei Silvice, ai Direcţiei Sanitar Veterinare, dar şi reprezenţi ai altor instituţii, inclusiv prefectul judeţului, Cristian Roman.

De când a fost văzut prima dată până în momentul în care a fost prins, ursul a trecut pe lângă mai multe sedii de bănci, pe lângă un hotel, prin preajma mai multor unităţi de învăţământ, dar şi prin apropierea celei mai mari pieţe agroalimentare din municipiul Sibiu.

În zona pieţei, animalul s-a urcat pe acoperişul unei case şi apoi a coborât în curte, autorităţile crezând că vor reuşi să-l prindă, însă, acesta a scăpat şi a intrat în curtea unei fabrici.

Potrivit datelor preliminare ursul avea aproximativ şase ani şi circa 150 de kilograme.

Autorităţile au demarat o anchetă pentru a stabili cum a ajuns ursul în oraş.

Având în vedere zona unde a fost semnalat prima dată, autorităţile au presupus că animalul a ajuns în Sibiu din Pădurea Dumbrava, aflată în imediata apropiere a oraşului şi legată de acesta prin Parcul Sub Arini.

Directorul Direcţiei Silvice Sibiu, Ioan Terea, susţine, însă, că ursul ar fi putut veni de pe fondurile de vânătoare private din apropiere. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.