Datoriile Regiei Autonome de Distribuţie a Agentului Termic (RADET) către Electrocentrale Bucureşti (Elcen) au început încă din anul 1996, ajungând în prezent la 3,6 miliarde lei (800 milioane euro), dar fără un efort comun, cele două companii riscă să colapseze şi să pună în pericol livrarea de apă caldă şi căldură în tot Bucureştiul, potrivit unui istoric al disputei publicat pe site-ul Ministerului Energiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La rândul său, din cauza neîncasării banilor de la RADET, Elcen a acumulat datorii totale de 1,74 miliarde lei, din care 822 milioane lei sunt către bugetul de stat, alte 540 milioane lei sunt către furnizorii de combustibili, iar 383 milioane lei sunt creditele de rambursat.

„Eventuala poprire a conturilor Elcen de către furnizorii care nu şi-au recuperat datoriile ar pune compania în imposibilitatea de a mai gestiona relaţia cu RADET. O astfel de poprire ar împiedica Elcen să continue reparaţiile necesare la instalaţiile proprii”, se arată în documentul publicat de Ministerul Energiei.

În cazul popririi conturilor Elcen, orice discuţii între cele două companii pentru găsirea unei soluţii amiabile devin extrem de dificile din cauza condiţiilor legale.

„Această situaţie ar duce la grave probleme în alimentarea cu apă caldă şi căldură a celor 566.000 de apartamente racordate la RADET”, spun oficialii Ministerului Energiei.

În plus, blocarea financiară completă a Elcen şi RADET pune în pericol orice proiect de restructurare sau retehnologizare.

De asemenea, prin creşterea necontrolată a datoriilor RADET către Elcen, s-a ajuns ca cele două entităţi să fie indisolubil legate una de cealaltă.

Datoria RADET către Elcen a început în anul 1996, când regia de termoficare a încheiat anul fiscal cu o datorie de 8,7 milioane lei. Din acel an şi până în prezent, RADET nu a mai reuşit să îşi achite datoriile către Elcen, acumulând an după an datorii noi li penalităţi de miliarde de lei.

În cele şase sectoare ale Capitalei sunt 1,23 milioane de branşaţi (566.000 de apartamente).

„Meciul dintre cele două companii nu se joacă pe stadion, ci prin tribunale, pentru că legea obligă Consiliul de Administrare al Elcen să depună toate diligenţele posibile pentru recuperarea sumelor de bani datorate de către RADET. Cum Elcen are la rândul său datorii uriaşe către furnizori, o eventuală nerecuperare a datoriilor de la RADET şi o posibilă poprire a conturilor elcen ar pune membrii CA al companiei într-o situaţie de natură penală”, punctează Ministerului Energiei.

În decembrie 2008, Primăria Capitalei a încheiat un protocol prin care se angaja să achite o parte din datoriile acumulate până la acel moment, adică 743,4 milioane lei, dar după ce a plătit 484,4 milioane lei, în anul 2009, Primăria Capitalei a refuzat să mai plătească şi restul sumei restante.

Ulterior, în 2015, Elcen a propus RADET mai multe variante pentru plata eşalonată datoriilor, pe o perioadă de zece ani, însă regia le-a refuzat.

Între 2008 şi 2014, Elcen a iniţiat şi derulat 11 acţiuni în justiţie împotriva RADET, pentru a-şi recupera penalităţile contractuale datorate de RADET, şi a recuperat efectiv 1,04 miliarde lei.

Elcen se află sub autoritatea Ministerului Energiei şi produce şi distribuie energie termică şi energie electrică. Este cel mai mare producător de energie termică din România. Asigură 40% din producţia la nivelul ţării şi 90% din producţia din Bucureşti.

RADET se află în subordinea Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi este administratorul celui mai mare sistem de termoficare din România. Regia asigură 74% din necesarul de energie termică al Capitalei. 95% din consumatori sunt de tip casnic, restul fiind de tip social şi industrial (instituţii publice şi companii).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.