Ponderea promovaţilor la definitivat, adică a candidaţilor care au obţinut medii peste 8 după proba scrisă a examenului naţional de definitivare în învăţământul preuniversitar, este de 63,71 la sută, înainte de soluţionarea contestaţiilor.. Dintre cei 3.335 de candidaţi, 34 au obţinut media zece, a anunţat, marţi, Ministerul Educaţiei

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pronderea promovaţilor care au susţinut proba scrisă a examenului naţional de definitivare în învăţământul preuniversitar este de 63,71% înainte de soluţionarea contestaţiilor. Astfel, din totalul de 5.235 de candidaţi evaluaţi la proba scrisă, 3.335 au obţinut medii între 8 şi 10, promovând examenul. Dintre aceştia, 34 de candidaţi au promovat examenul cu media 10, potrivit Ministerului Educaţiei. 

Conform metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului, media la examenul de definitivare este constituită din nota la proba scrisă (70%), nota pentru portofoliul profesional personal (10%) şi notele obţinute la inspecţiile de specialitate (20%). Candidaţii care au obţinut medii peste 8 dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar.

În ceea ce priveşte tranşele de medii, situaţia la nivel naţional este următoarea: medii sub 7 - 907 (17,33%), medii între 7 şi 7,99 - 993 (18,97%), medii între 8 şi 10 - 3.335 (63,71%). Şase candidaţi au fost eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă, iar 10 lucrări au fost anulate în centrele de evaluare, explică MEN.

Ponderea mediilor între 8 şi 10 este  de peste 70% în judeţele Bistriţa-Năsăud (76,9%), Botoşani (70,9%), Gorj (70,6%), Mureş (70,2%) şi în municipiul Bucureşti (73,7%). Valori sub 50% apar în judeţele Caraş-Severin (49,2%) şi Călăraşi (45,7%).

Afişarea primelor rezultate a avut loc marţi atât la centrele de examen, cât şi online, pe site-ul definitivat.edu.ro, iar contestaţiile pot fi depuse în centrele de examen în zilele de 25 aprilie, după afişarea rezultatelor, până la ora 20:00, şi 26 aprilie, până la ora 14:00. Rezultatele finale se afişează la centrele de examen şi pe definitivat.edu.ro, duminică, 30 aprilie, iar validarea rezultatelor examenului, prin ordin de ministru, are ca termen limită data de 22 mai.

Potrivit Ministerului Educaţiei, în urma unor măsuri legislative din 2016, o persoană poate susţine proba scrisă de cel mult trei ori fără a plăti taxă. Ulterior, susţinerea examenului va fi condiţionată de achitarea unor taxe stabilite de Ministerul Educaţiei Naţionale. De asemenea, persoanele care nu au promovat se pot prezenta la o nouă sesiune după reluarea, de fiecare dată, anterior susţinerii examenului, a stagiului de practică de un an şcolar.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.