Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis, luni, un mesaj cu ocazia Zilei Internaţionale a comemorării victimelor Holocaustului şi aduce un omagiu memoriei celor peste şase milioane de victime. ”Episodul dramatic al Holocaustului rămâne o lecţie a istoriei naţionale şi universale care nu ar trebui uitată niciodată”, a transmis MAE.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Cu prilejul datei comemorative de 27 ianuarie, Ministerul Afacerilor Externe aduce un omagiu memoriei celor peste şase milioane de victime care şi-au pierdut viaţa în Holocaust. La 75 de ani de la eliberarea prizonierilor din lagărul de la Auschwitz-Birkenau, România îşi exprimă solidaritatea cu supravieţuitorii atrocităţilor din timpul celui de-al doilea Război Mondial. Ministerul Afacerilor Externe subliniază că promovarea şi protejarea diversităţii, a drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale reprezintă condiţia esenţială pentru construirea şi dezvoltarea oricărei societăţi democratice”, a transmis, luni, MAE.

Sursa citată a precizat că, în contextul internaţional actual, ”marcat de creşterea intoleranţei, xenofobiei şi antisemitismului, episodul dramatic al Holocaustului rămâne o lecţie a istoriei naţionale şi universale care nu ar trebui uitată niciodată”.

”România a depus, în ultimii cincisprezece ani, eforturi semnificative în plan intern şi european în ceea ce priveşte asumarea trecutului, condamnarea negării Holocaustului şi combaterea antisemitismului. Ministerul Afacerilor Externe reafirmă angajamentul României pentru consolidarea instrumentelor juridice şi instituţionale care previn şi sancţionează antisemitismul şi orice forme de rasism, xenofobie, discriminare rasială şi intoleranţă”, a mai transmis MAE.

Potrivit Rezoluţiei 60/7 din 2005 a Adunării Generale a ONU, anual, la data de 27 ianuarie, se marchează comemorarea la nivel internaţional a victimelor Holocaustului. La 27 ianuarie 1945, prizonierii din lagărul Auschwitz - Birkenau au fost eliberaţi.

În perioada martie 2016 - martie 2017, România a exercitat Preşedinţia Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (IHRA), în acest mandat fiind adoptată definiţia de lucru a antisemitismului, realizare remarcabilă a IHRA.

La nivel naţional, în anul 2018 a fost adoptată o lege specială pentru combaterea antisemitismului, consolidându-se, astfel, cadrul legislativ în materie, iar în 2019 a fost adoptată legea prin care se înfiinţează Muzeul Naţional de Istorie a Evreilor şi Holocaustului din România.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.