Mii de oameni s-au închinat în primele două zile din martie la Icoana Maicii Domnului Iordăniţa, adusă de la Ierusalim la Biserica Icoanei din Bucureşti. Icoana a fost recuperată dintre ruinele schitului românesc de la Iordan, care a fost distrus în războiul declanşat în zonă între anii 1967 şi 1970 şi a fost dusă la Reprezentanţa Patriarhiei Române din Ierusalim.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Iniţiativa de a aduce icoana la Bucureşti în perioada 1 - 6 martie 2017 aparţine părintelui Teofil Anăstăsoaie, reprezentantul Patriarhiei Române la Sfintele Locuri şi Superiorul Aşezămintelor Româneşti de la Ierusalim, Ierihon şi Iordan.

"Această sfântă icoană numită Iordăniţa ce se tâlcuieşte ocrotitoarea Iordanului, s-a aflat timp de peste 30 de ani în biserica Schitului Românesc de pe malul Râului Iordan, ridicat de Patriarhia Română în anul 1935 în regiunea Qasr al Yahud, la locul istoric al Botezului Domnului Iisus Hristos. A fost ferecată în argint şi dăruită bisericii româneşti de Gheorghe Petra, Dumitru Vasile şi Stelian Ionescu, în anul 1939.  În faţa acestei icoane se ruga şi plângea Sfântul Ioan Iacob Românul în vremea cât a slujit ca egumen la Schitul Românesc de la Iordan. A săvârşit multe minuni şi a ascultat rugăciunile multor pelerini români şi pustnici de pe Valea Iordanului", spune Teofil Anăstăsoaie.

Icoana Maicii Domnului în pridvorul bisericii Aşezământului Românesc din Ierusalim
Icoana Maicii Domnului în pridvorul bisericii Aşezământului Românesc din Ierusalim

În anii 1967-1970 din cauza războiului declanşat în zonă, biserica românească a fost bombardată, turla centrală a căzut, iar pereţii au fost găuriţi de bombe.
Atunci schitul românesc s-a pustiit, călugării au plecat, unele din obiectele sfinte fiind salvate şi duse la Reprezentanţa Patriarhiei Române din Ierusalim, între care şi această icoană a Maicii Domnului Iordăniţa, mai arată preotul.

Icoana a fost aşezată în pridvorul bisericii Aşezământului Românesc din Ierusalim, iar în 2014 i-a fost sculptat în România un baldachin în lemn de stejar şi a fost împodobită cu trei candele mari de argint.

Părintele Teofil Anăstăsoaie, reprezentantul Patriarhiei Române la Sfintele Locuri şi Superiorul Aşezămintelor Româneşti de la Ierusalim, Ierihon şi Iordan
Părintele Teofil Anăstăsoaie, reprezentantul Patriarhiei Române la Sfintele Locuri şi Superiorul Aşezămintelor Româneşti de la Ierusalim, Ierihon şi Iordan

"Cu prilejul Duminicii Ortodoxiei - 5 martie, cu Înalta binecuvântare a PF Patriarh Daniel, Icoana Maicii Domnului Iordăniţa a fost adusă pentru prima dată în România pentru a participa la sărbătoarea şi pelerinajul cu icoane organizat de Parohia Icoanei din Bucureşti", mai spune Teofil Anăstăsoaie.

Icoana, venerată de credincioşi şi în România

“Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pre noi!” se roagă oamenii care ajung în faţa icoanei.

"Ştiu că se încearcă deminarea zonei de la Iordan şi recuperarea schitului românesc în care a stat icoana Sfintei. Ne vom strădui să adunăm şi noi cât putem.  O mină ca să fie scosă din pământ costă 200 de dolari. Vom da cât putem pentru ca Sfânta să revină în casa ei", povesteşte o tânără voluntară la Biserica Icoanei.

Mulţi dintre credincioşi au venit încă în prima zi, de Mărţişor. 

"Am fost şi miercuri când a fost adusă Icoana. Este o minune. Vă imaginaţi, totul era bombardat în jurul ei, doar Icoana trona neatinsă printre ruine. Este minunea Maicii Domnului. Ea ne iubeşte pe noi, pe români, dar noi suntem cu gândul la altele, prea pământeşti. Acum am venit cu două vecine. Am stat cam o oră la coadă, dar mâine şi poimânie va fi potop de lume. Aşa este mereu de ziua Ortodoxiei", spune Daniela Velicu, inginer chimist.

Copiii şi tinerii de la  “Ateneul Sfântului Pantelimon” vin să se închine Icoanei, mai ales că ei îi cunosc valoarea.

În septembrie,  au fost primii voluntari români care au pictat icoane ca să adune bani pentru înlăturarea minelor antipersonal din zona Valea Mănăstirilor (Iordan) şi pentru  refacerea schitului românesc Sfântul Ioan Botezătorul de la Iordan.

Acum au  pictat  icoane pe care le-au expus în  Sala Toma Caragiu din incinta Teatrului Bulandra. Din banii adunaţi prin munca lor vor încerca să mai scoată alte câteva mine, aşa cum au făcut în toamnă, povesteşte părintele Bogdan Teleanu de la Biserica Sfântul Pantelimon.

Icoana Maicii Domnului Iordăniţa va rămâne în Capitală până în 6 martie, la ora 19.00

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.