Mii de credincioşi au participat sâmbătă la procesiunea Calea Sfinţilor, care a deschis sărbătorile Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor. Alte câteva sute au aşteptat la rând, din noaptea de vineri spre sâmbătă, să se închine printre primii la raclele cu moaştele Sfântului Ştefan, aduse din Grecia,ale Sfântului Dimitrie cel Nou şi ale Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La procesiune au participat şi sute de preoţi din Capitală şi din judeţul Ilfov, preoţii de caritate şi cei militari, toţi purtând veşminte aurii.

Două procesiuni au pornit simultan, la ora 14.00, una cu moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou, care a pornit de la Catedrala Patriarhală spre Biserica “Sfântul Nicolae – Vlădica” de pe pe Bulevardul Regina Maria, mergând până la baza Colinei Patriarhiei şi a doua cu moaştele Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, de la Catedrala “Sfântul Spiridon – Nou”, pe străzile Şerban Vodă şi Bibescu Vodă, până la baza Dealului Patriarhiei.

Cele două procesiuni s-au unit la baza Dealului Patriarhie, unde au fost aduse din Grecia şi moaştele Sfântului Arhidiacon Ştefan, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Gabriel, mitropolit de Nea Ionia şi Filadelfia. De pe Dealul Patriarhiei, procesiunea a continuat până la podiumul amenajat în apropierea Catedralei Patriarhale, unde peoţii şi credincioşii au fost întâmpinaţi de Patriarhul Daniel, care a rostit un cuvânt de bun venit, urmat de un cuvânt al Înaltpreasfinţitului Părinte Gabriel.

Patriarhul Daniel a vorbit despre Sfântului Arhidiacon Ştefan, ucis cu pietre pentru iubirea lui de Hristos. "De la sfinţi martiri învăţăm iubirea lor pentru Hristos, care este mai mare decât teama de moarte, puterea de a îndura. Sfinţii martiri au biruit cu bunătatea lor răutatea şi violenţa celor care i-au prigonit şi omorât . Cinstirea sfinţilor martiri prin rugăciuni şi sărutarea moaştelor acestora aduce mare binecuvântare. Cei ce atinge moaştele martirilor participă la sfinţenia şi harul care se află în ele", a spus patriarhul Daniel.

Părintele Gabriel, mitropolit de Nea Ionia şi Filadelfia, a mulţumit pentru primire şi pentru “dragostea profundă şi călduroasă, care ne fac să nu ne simţim străini printre voi, ci fraţi adevăraţi şi autentici, uniţi prin credinţa ortodoxă comună şi slujirea Dumnezeului în Treime".

Apoi, raclele cu sfintele moaşte au fost aşezate în baldachinul amenajat lângă Catedrala Patriarhală, pentru a fi venerate de cler şi credincioşi până vineri 28 octombrie. 

După ce s-au închinat la cele trei racle înalţii prelaţi, preoţii, măicuţele şi studenţii de la seminar, a venit rândul credincioşilor, la acel moment fiind la coadă peste o mie de oameni.

Pelerinii care vor veni la Catedrala Patriarhală vor primi, de duminică, peste 20.000 de porţii de mâncare caldă, sandviciuri, 2.000 de porţii de dulciuri, mere şi apă plată, iar noaptea ceai cald. Aceştia vor putea dormi în spaţiile amenajate în sălile de sport de la Liceul “Ion Creangă” şi Liceul “Mihail Eminescu”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.