Preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare, împreună cu ceilalţi membri, trebuie să fie prezenţi la sediile secţiilor de vot sâmbătă după-amiază, la ora 18.00, pentru a lua măsurile necesare pentru organizarea operaţiunilor de votare, a anunţat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
De asemenea, preşedintele secţiei de votare va dispune fixarea posturilor de pază în jurul localului de vot şi va lua măsuri de îndepărtare a materialelor de propagandă electorală de orice tip din interiorul şi de pe clădirea în care se află secţia de votare, a mai spus oficialul MAI.
 
Pe parcursul nopţii, efectivele MAI vor asigura măsurile de ordine publică la toate cele 18.616 secţii de votare, urmând ca, duminică dimineaţă, aceste locaţii să fie predate preşedinţilor birourilor electorale, cu sigiliile intacte.
 
MAI precizează că duminică, la ora 6.00, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, în prezenţa celorlalţi membri, verifică urnele, cabinele de vot, existenţa listelor electorale, a buletinelor de vot şi a ştampilelor necesare votării, după care închide şi sigilează urnele prin aplicarea ştampilei de control a secţiei de votare.
 
"Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare este obligat să ia măsurile necesare pentru ca alegerile să decurgă în bune condiţii, responsabilitatea sa întinzându-se şi în afara localului secţiei de votare, până la o distanţă de 500 de metri. Vreau să subliniez rolul deosebit de important al preşedinţilor secţiilor de votare în cazul semnalărilor sistemului de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal, în special în situaţiile de posibil vot multiplu”, a mai spus purtătorul de cuvânt al MAI.
 
În cazul acestor semnalări ale sistemului, în conformitate cu deciziile BEC, preşedinţii au obligaţia să sesizeze angajaţii MAI care asigură paza secţiilor de votare, iar Poliţia va răspunde la toate aceste sesizări şi va declanşa investigaţii în fiecare caz în parte.
 
MAI a mai transmis că pentru buna derulare a alegerilor vor fi angrenaţi 65.815 angajaţi. Astfel, pentru protecţia secţiilor de vot au fost mobilizaţi 23.453 de angajaţi ai MAI, iar 30.067 de poliţişti şi jandarmi pentru menţinerea ordinii publice atât în proximitatea secţiilor de votare, cât şi pe raza localităţilor. Pentru intervenţia la evenimente au fost constituite echipe operative alcătuite din 4.682 de specialişti, iar alţi 7.613 lucrători în rezervă sunt pregătiţi să intervină.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.