Pompierii din Mehedinţi au intervenit, numai în această vară, pentru îndepărtarea a 38 de cuiburi de gărgăuni, faţă de numai trei intervenţii anul trecut, numărul cuiburilor insectelor foarte periculoase crescând alarmant în acest judeţ. Înţepăturile acestor insecte sunt foarte periculoase, mai ales pentru persoanele sensibile, acestea fiind în pericol de a dezvolta şoc anafilactic.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat de presă transmis miercuri, pompierii mehedinţeni au avut, în această vară, 38 de intervenţii pentru îndepărtarea gărgăunilor din gospodăriile cetăţenilor.

”Comparativ cu anul trecut, când pompierii mehedinţeni au intervenit pentru îndepărtarea a numai trei cuiburi de gărgăuni, anul acesta numărul solicitărilor la astfel de cazuri a crescut, la nivelul Inspectoratului fiind înregistrate 38 de intervenţii”, se arată în comunicat.

Potrivit documentului, înţepăturile acestor insecte sunt foarte periculoase, mai ales pentru persoanele sensibile, acestea fiind în pericol de a dezvolta şoc anafilactic.

”Dacă o persoană nu poate evita contactul cu insectele, fiind înţepată de acestea, trebuie să se îndepărteze de focar şi să încerce să stea liniştită şi nemişcată, pentru a încetini împrăştierea veninului în organism. Totodată, să solicite sprijin medical, iar pentru reducerea inflamaţiei sau a durerii se recomandă aplicarea unor pungi cu gheaţă pe locul afectat, însă fără a depăşi 20 de minute. Reacţiile alergice locale pot apărea în primele două minute, cel mult în 60 minute de la înţepătură şi se manifestă prin durere locală, înroşirea şi umflarea zonei”, mai arată sursa citată.

Reacţiile generalizate se pot manifesta prin scăderea tensiunii arteriale, greaţă, vărsături, umflarea buzelor şi a limbii, anxietate, cianoză, puls tahicardic, colaps circulator, cu instalarea şocului anafilactic.

Victima, în stare de şoc anafilactic, prezintă mâncărimi pe tot corpul, însoţite de urticarie şi umflături, cu o stare de slăbiciune, pulsul devenind rapid şi slab. Respiraţia va fi una rapidă şi superficială, care poate produce persoanei o stare de inconştienţă şi chiar imposibilitatea de a respira (stop cardio-respirator).

Victimele acestor insecte trebuie să primească, de urgenţă, ajutor medical specializat şi să fie transportate la cea mai apropiată unitate spitalicească.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.