Senatorul USR Mihai Goţiu şi alţi parlamentari ai partidului au depus miercuri la Senat, un proiect de lege care vizează abrogarea „Legii Anti-râuri”. Propunerea legislativă prevede eliminarea unui alineat al unui articol din Legea 33/1994 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, prin care se dă posibilitatea, prin invocarea unui aşa-zis „interes public major”, la distrugerea râurilor şi a ariilor naturale protejate din România, fără respectarea normelor şi reglementărilor de mediu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Timp de doi ani, parlamentarii USR s-au opus adoptării acestei modificări legislative, atât în primă fază, cât şi după ce a fost trimisă la reexaminare de preşedintele Klaus Iohannis, inclusiv printr-o sesizare comună cu PNL, la Curtea Constituţională, transmite USR într-un comunicat de presă.

CCR a respins sesizarea, fără a o analiza pe fond, sub pretextul că ar fi trebuit depusă înainte de solicitarea de reexaminare a Administraţiei Prezidenţiale, mai arată sursa citată.

De asemenea, societatea civilă s-a mobilizat împotriva adoptării modificării, petiţiile Declic iniţiate în acest sens, având zeci de mii de semnături de susţinere.

„Prevederea este profund toxică la adresa râurilor şi a ariilor naturale protejate din România şi în totală contradicţie cu directivele europene de mediu, în care interesul public major este definit ca fiind protejarea mediului, nu eludarea normelor de protecţia a acestuia. De altfel, România este deja în procedură de infringement din cauza proiectelor hidroenergetice, în special micro-hidrocentrale, construite cu încălcarea normelor de mediu, de Mafia Râurilor, iar legea asta distructivă nu face decât să ne agraveze situaţia, dublată de riscul deschiderii şi a altei proceduri suplimentare de infrigement”, a declarat senatorul USR Mihai Goţiu, membru al comisiei pentru ape şi păduri din Senat.

Potrivit acestuia, modificarea adusă Legii nr. 33/1994 a fost una „cu dedicaţie”, apărută după ce Curtea de Apel Bucureşti a anulat, în mod definitiv, în decembrie 2017, autorizaţiile de construire pentru proiectul megalomanic al Hidroelectrica din Parcul Naţional Defileul Jiului, din cauza încălcării prevederilor de mediu.

„După ce Justiţia şi-a spus cuvântul, parlamentari din judeţele Gorj şi Hunedoara, îndeosebi de la PSD şi ALDE, au promis că vor rezolva problema printr-o lege care să lase fără obiect decizia judecătorească definitivă. Acest lucru s-a întâmplat, din păcate, sub pretextul absolut abuziv şi absurd, de invocarea discreţionară a unui aşa-zis interes public major, deschizând larg uşa distrugerii râurilor şi a ariilor naturale protejate”, a mai explicat Goţiu.

El a adăugat că s-a luptat timp de doi ani în Parlament „cu această aberaţie”.

„Societatea civilă s-a mobilizat şi ea, adunând zeci de mii de semnături prin platforma Declic, pentru a bloca abuzul. Un ”castor” a vizitat Parlamentul, încercând să-i convingă pe deputaţii PSD să nu distrugă natura. La Senat, am reuşit să ne convingem colegii din toate partidele să voteze, în unanimitate, respingerea legii. Din păcate, la Camera Deputaţilor, cameră decizională, lobby-ul Mafiei Râurilor a fost mai puternic. Aşa cum am promis, însă, nu am renunţat la lupta de salvare a râurilor şi am depus această propunere legislativă şi am convingerea că în momentul în care va ajunge la votul final, noua majoritate care va rezulta după alegerile din 6 decembrie va abroga această lege toxică”, a încheiat senatorul USR.

Mihai Goţiu îşi bazează această convingere pe faptul că, pe lângă USR, atât la Senat, cât şi la Camera Deputaţilor, i-a convins pe parlamentarii PNL să voteze împotriva legii, că au depus împreună sesizarea la CCR, iar preşedintele Klaus Iohannis a apelat, la rândul lui, la procedura reexaminării, pentru a o stopa, conchide sursa menţionată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.