Radu Ţincu, medic de Terapie Intensivă şi Toxicologie la Spitalul Floreasca din Capitală, afirmă că asocierea dintre substanţele cu efect psihoactiv şi unele medicamente, fie cumpărate de pe piaţa neagră, fie din categoria benzodiazepinelor care se găsesc în farmacii, este frecventă în rândul tinerilor. El arată că a propus autorităţilor să introducă toate medicamentele din categoria benzodiazepinelor pe lista celor care se eliberează cu prescripţie specială, în condiţiile în care au fost identificate cazuri de tineri care au falsificat reţete pentru a avea acces la acest tip de medicamente.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Din păcate, asocierea dintre substanţele recreaţionale şi medicamente este un fenomen frecvent. Tinerii preferă să asocieze astfel de substanţe pentru a potenţa efectul şi pentru a obţine reacţii din ce în ce mai diverse. De cele mai multe ori, aceste substanţe le procură de pe piaţa neagră (...) ceea ce reprezintă un factor de risc. Ceea ce trebuie să ne îngrijoreze este că aceste medicamente produc dependenţă destul de rapid, în câteva săptămâni produc dependenţă”, a declarat Radu Ţincu, la Medika Tv.
 
El a explicat că, pe de altă parte, există şi unele medicamente din categoria benzodiazepinelor la care tinerii au acces falsificând reţete. Conform lui Radu Ţincu, au fost cazuri identificate de tineri care au falsificat reţete pentru medicamente cu efect sedativ, el spunând că a solicitat autorităţilor ca toate benzodiazepinele să fie introduse pe reţetă securizată, pentru ca accesul la aceste medicamente în baza unor reţete falsificate să nu mai fie posibil. 
 
”Aici avem o problemă. Majoritatea medicamentelor se eliberează pe reţetă securizată, însă au scăpat câteva, de-a lungul timpului, tot din categoria aceasta, a sedativelor, care se pot elibera pe reţetă simplă, pe reţetă normală. Din păcate, tinerii au falsificat acele reţete, au fost cazuri identificate (...) şi şi-au scris singuri aceste reţete. Am avut o întâlnire, acum câteva săptămâni, la Agenţia Naţională Antidrog, cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi le-am solicitat în mod expres să modifice legislaţia astfel încât toate benzodiazepinele, toate sedativele din această categorie, să fie introduse pe această reţetă securizată tocmai pentru a reduce riscul ca tinerii să le poată consuma”, a afirmat Radu Ţincu.
 
El a precizat că au ajuns la spital tineri în sevraj, după consumul de benzodiazepine. 
 
”Sunt tineri care nu îşi mai găsesc liniştea şi solicită internarea de bună voie în spital, pentru a fi trataţi. (...) Consumul dezvoltă depresie, foarte mulţi tineri încep prin a se simţi bine şi apoi dezvoltă depresie şi ajung chiar la tentativă de suicid”, a adăugat medicul. 
 
El consideră că introducerea problemei privind consumului de droguri pe agenda CSAT arată că problema este ”una foarte gravă şi reală”. 
 
El a precizat că drogurile nu pot fi complet eliminate, pentru că nicăieri în lume nu a fost posibil acest lucru, dar trebuie redus consumul şi crescută vârsta la care consumatorii încep să consume droguri, pentru ca sistemul nervos al tinerilor să nu fie grav afectat pentru totdeauna din cauza acestor substanţe.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.