Medicul Emilian Imbri, până de curând manager al Spitalului Victor Babeş din Capitală, a explicat într-un interviu acordat News.ro de ce nu a putut fi deschisă o secţie de terapie intensivă pentru pacienţii cu forme grave de Covid 19 la secţia exterioară a Spitalului Victor Babeş, inaugurată de Primăria Capitalei în luna august a anului trecut. Specialistul a spus care a fost scopul iniţial al acestei unităţi modulare. Valoarea aproximativă a achiziţiilor medicale pentru această secţie externă, realizată de ASSMB, a fost de peste 90.000 de lei

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Secţia exterioară a Spitalului Victor Babeş, o secţie exterioară, a fost amenajată de către Primăria Bucureştiului şi  fost deschisă în momentul în care numărul pacienţilor a crescut atât de mult încât nu mai erau locuri în spitale şi nu când aveam foarte multe cazuri, cazuri asimptomatice, erau bolnavi cu simptomatologie uşoară, care nu aveau nevoie de un abord cu oxigen şi care erau mai mult în observaţie, în vederea urmăririi zilnice, pentru ca atunci când se decompensează să poată fi transportaţi în spitalul Babeş.  
 
Secţia funcţiona cu 100 de paturi, ar fi putut fi extinsă până la 350 de paturi, dacă situaţia o cerea. Niciun bolnav nu ajungea direct în secţia externă, ei erau aduşi cu salvările de către ISU sau Ambulanţa Bucureşti, erau evaluaţi de către medicii din Spitalul Babeş şi, în funcţie de simptomatologie, se hotăra cine merge la Pipera, nu se putea risca de a duce acolo un pacient care se putea decompensa într-o zi sau chiar mai repede. Pentru cei care aveau nevoie de oxigen rapid, ca să poată fi transferaţi, oxigenul era asigurat de buteliile de oxigen care erau în număr mic, dar asigurau urgenţa şi necesarul",  a explicat dr. Imbri.
 
Medicul Emilian Imbri, despre posibilitatea de a exista paturi cu oxigen la spitalul modular de la Pipera: "Ar fi fost posibil dacă ar fi existat bani pentru aceste transformări, s-au făcut studii în acest sens încă din luna noiembrie a anului trecut. Experienţa cu spitalele modulare, lamentabilă" 
 
"Ar fi fost posibil dacă ar fi existat bani pentru aceste transformări. S-au făcut studii încă din noiembrie şi decembrie anul trecut, Primăria a venit cu echipele de specialişti ca să evalueze situaţia, şi s-a hotărât că ar fi necesar de instalat un stocator de oxigen de căttre Linde gaz, şi toată instalaţia respectivă să fie la fiecare pat, şi s-a luat în calcul chiar deschiderea unei secţii de terapie intensivă , însă experienţa lamentabilă în ceea ce înseamnă terapie intensivă în zone modulare, ceea ce se întâmplă la Leţcani şi în alte zone din ţară, a dus la o decizie înţeleaptă în a renunţa la a mai deschide acolo o secţie de terapie intensivă, şi a încerca să extindem secţia de terapie intensivă în SpitaluL Babeş, lucru care s-a şi aprobat de Consiliul Primăriei Capitalei, doar că, la sfârşit de an, lipsa banilor, bugetul care urma să vină şi să fie aprobat a determinat întârzierea acestor acţiuni. 
 
Ca atare, la Pipera, în ianuarie, având în vedere că numărul de bolnavi a început să scadă, acolo practic nu mai aveam niciun bolnav, iar în spitalul Babeş aveam peste 200 de paturi libere, se ajunsese şi la un astfel de fenomen greu de crezut, dar este real , s-a hotărât că este inutil să mai ţinem deschisă o secţie în contextul respectiv, în care se plătea tot ceea ce trebuia plătit, cu deşeuri menajere, cu căldură, cu întreţinere, cu pază, şi atunci personalul a fost retras în Spitalul Babeş, secţia rămânând funcţională dar urmând a se face acolo amenajările despre care am vorbit", a explicat pentru News.ro fostul manager al Spitalului ”Victor Babeş”. 
 
Dr. Emilian Imbri, despre modul în care au fost evacuaţi noaptea trecută pacienţii de la Spitalul de Ortopedie Foişor: "Planul trebuia anunţat din timp spitalelor care urmau să fie transformate în spitale Covid. Alegerea Spitalului Foişor nu a fost una lipsită de temei, aici operaţiile sunt făcute cu programare. Manevrele de evacuare trebuiau lăsate pentru a doua zi" 
 
"În afară că totul a fost hotărât în pripă, nu există scuză pentru ce s-a întâmplat acolo, totul a fost hotărât în pripă şi pe negociere, nu există termen de negociere într-o situaţie atât de proastă în care suntem acum, am spus că vom ajunge în foarte scurt timp ca şi alte spitale să fie transformate în spitale Covid, pentru că numărul de bolnavi este din ce în ce mai mare şi practic nu ai unde să-i primeşti şi cum să-i îngrijeşti. Nu suntem în situaţia Italiei, de a muri oamenii pe străzi, tocmai din acest motiv există un plan, sper că există acest plan care trebuia anunţat din timp spitalelor care urmau să fie transformate în spitale Covid. 
 
Este adevărat că alegerea Spitalului Foişor nu a fost o alegere lipsită de temei, este un spital monodisciplinar, un spital în care operaţiile sunt făcute cu programare, în care urgenţele pot fi temperate şi pot fi operate în spitalele de urgenţă unde există ortopedie. Eu cred că există încă spitale care vor urma această cale, oficialii nu au de întors în momentul de faţă. 
 
Trebuiau sistate manevrele respective de evacuare şi lăsate pe a doua zi, cu orice risc. Iată ce s-a întâmplat, şi senzaţia este că dăm la o parte o anumită categorie de bolnavi în favoarea celorlalţi, în momentul de faţă asta este situaţia şi aşa va trebui să fie, pentru că bolnavii de acolo erau o parte operaţi, nu prezentau risc vital , o parte erau în aşteptarea operaţiilor, practic nu a fost o măsură care să pună în pericol viaţa bolnavilor, în schimb, a fost o măsură care determină nişte traume psihice în cazul bolnavilor care au fost transferaţi astfel. A fost o greşeală că a fost permis transportul acestor bolnavi cu maşini proprii, nu puteau să se mişte, erau imobilizaţi datorită operaţiilor făcute cu puţin timp înainte, trebuiau toţi duşi cu salvările, salvările trebuiau să intre pe rând în curtea spitalului şi nu să se facă spectacolul acela oribil, cu scos bolnavii din curtea spitalului, noaptea, pe tărgi, înconjuraţi bolnavii de protestatarii care erau toţi cu ţigările în mână dacă aţi observat, şi se fugăreau unii pe alţii pe acolo, în ideea în care reuşesc să transforme această treabă într-un spectacol şi mai groaznic", a declarat dr Emilian Imbri pentru News.ro.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.