Persoanele care nu au fişă de proprietate pentru suprafeţele de teren vor putea fi înscrise ca posesori, această înscriere va avea caracter provizoriu, iar, dacă înscrierea nu este atacată, atunci dreptul de proprietate se va consolida prin efectul legii, a declarat, luni, la Forumul Administraţiei Publice Locale, secretarul de stat din Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) Mihai Busuioc.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Secretarul de stat a precizat că, în România, cadastrul durează mult, este scump şi de aceea trebuie făcut bine, iar informaţia incorectă sau neactualizată devine periculoasă, în anumite condiţii fiind "sursă de corupţie”.

"Aşa cum uneori se întâmplă astăzi din faptul că nu ştim cine este proprietar într-o anumită parcelă, sau aceste lucruri sunt ştiute numai de unii sau numai de două sau cinci persoane, acest lucru creează corupţie. De aceea, este extrem de important ca informaţia din cadastru şi cartea funciară să fie publică, să fie accesibilă tuturor. Un stat modern este un stat care are un sistem de evidenţa proprietăţilor suplu, eficient, sigur şi transparent”, a spus Mihai Busuioc.

Acesta a apreciat că Legea 18, legea fondului funciar, este o lege de cadastru general, "redactată relativ prost şi aplicată dezastruos şi incomplet”.

"Vreau să spun că această lege trebuia să se termine în 90 de zile şi nu s-a terminat nici astăzi, vreau să spun că timp de cinci ani nu a avut regulament de aplicare, fiecare primărie făcea cum voia. Într-o perioadă de timp se aduceau terenurile de la Botoşani la Snagov sau de la Timişoara într-o altă zonă de interes de lângă Bucureşti. De asemenea, să nu uităm desele schimbări ale acestei legi, prin mărirea suprafeţelor de teren, o dată la patru-cinci ani, în funcţie de ciclul electoral. Legea îşi propusese să creeze nişte planuri parcelare, dar ele nu există sau sunt prost făcute, au fost realizate în grabă, fără termen de finalizare şi fără norme, de asemenea, fără reguli de consemnare a rezultatelor. Adică orice am parcelat putea fi schimbat oricând de un primar”, a explicat secretarul de stat.

Pe de altă parte, el a precizat că planul cadastral îşi propunea să identifice limitele şi să ducă la deschiderea cărţilor funciare , dar acest lucru s-a făcut sporadic, la cerere, datele de intrare fiind incerte, în special la partea de extravilan, acestea fiind destinate nevoilor de moment, respectiv  "de a satisface nevoia de bani şi de transfer a dreptului de proprietate având în vedere în special boomul imobiliar din perioada 2005-2009”.

"Aş spune că aceste lucruri şi toată această implementare este aproape irelevantă în comparaţie cu problemele induse de inconsistenţa sistemică, adică de faptul că datele sunt de proastă calitate. Legea 7 a încercat să recupereze informaţia lipsă. După părerea mea, reconstituirea informaţiei lipsă este imposibilă. Recuperarea acestei informaţii şi actualizarea ei prin noi determinări la teren, de fapt, ne prelungeşte agonia”, a spus Mihai Busuioc.

În opinia sa, este absolut necesară introducerea cadastrului general şi sistematic prin afişare, precizând că s-a identificat o soluţie modernă pentru a afişa o situaţie la zi cu ceea ce este în teren.

"Cetăţenii să poată să vizualizeze atât la uşa primăriei, cât şi pe internet acceste informaţii. Această pagină de internet poate fi accesată şi de cetăţenii români care sunt plecaţi în străinătate. În situaţia în care există persoane care nu au fişă de proprietate pentru suprafeţele de teren, să fie înscrişi ca posesori iar această înscriere să aibă caracter provizoriu, iar dacă nu este atacat , atunci dreptul să se consolideze prin efectul legii”, a explicat secretarul de stat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.