Profesor universitar şi sociologul Marian Preda, rector al Universităţii din Bucureşti a s-au afişat înscrierile la instituţia de învăţământ şi au şapte campioni medaliaţi la olimpiade internaţionale ştiinţifice, trei cu medalii la competiţii sportive, printre care şi David Popovici, care s-a înscris la Universitatea Bucueşti, la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei la specializarea psihologie. El a arătat că sunt universităţi unde locurile rămâne neocupate şi a precizat că a scăzut foarte mult numărul de studenţi la universităţi particulare, la 10% faţă de cât era în perioada de vârf.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Marian Preda a declarat în emisiunea Proiect de ţară: România, de la Prima news că au afişat rezultatele îmscrierilor din acest an şi au şapte campioni medaliaţi la olimpiade internaţionale ştiinţifice, trei cu medalii la competiţii sportive, printre care şi David Popovici, care s-a înscris la Universitatea Bucueşti, la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei la specializarea psihologie.

”Tinerii aceştia au decis să rămână acasă, noi le acordăm burse de performanţă, garantarea locului şi nişte condiţii care să le permită în parallel participarea la competiţii şi la şcoală. Dacă te străduieşti, încep să rămână în România foarte mulţi”, a arătat rectorul Universităţii.

Preda a precizat că rămân şi locuri neocupate. ”Noi la Universitate avem cel puţin 30 aau 40% la licenţă locuri cu taxă, drept urmare per total nu rămân la Univesitate locuri neocupate. Mai sunt universităţi unde nu se ocupă numărului de locuri. A scăzut foarte mult numărul de studenţi la universităţi particulare, a ajuns la 10% faţă de cât era în perioada de vârf. Da, numărul de studenţi în România scade şi el în ultimii ani”, a explicat profesorul universitar.

Sociologul a excplicat că ceea ce trebuie să facă România este, ca în cazul altor ţări dezvoltare care au o populaţie stabilă sau în creştere, să pună accent mai mare pe politicile în favoarea familiilor cu copii, în favoarea tinerilor şi în special a copiilor.

”În România, din păcate, chiar dacă sunt mulţi pensionari, multe persoane vârstinice cu probleme, cum am văzut, copiii sunt mult mai dezavantajaţi, tinerii sunt cei mai săraci şi urmează copiii, riscul de sărăcie fiind extrem de mare. Se vorbeşte mereu de creşterea salariilor, a pensiilor, dar nimeni nu vorbeşte despre majorarea alocaţiei pentru copii şi a veniturilor familiilor cu copii. Trebuie să avem grijpă de familiile care reuşesc să mai nască copii şi să le stimulăm prin condiţii bune pentru ele, facilităţi la locuinţe, servicii de sănătate şi educaţie de calitate pentru copii”, a spus rectorul Universităţii din Bucureşti.

Marian Preda a subliniat că este o ruptură majoră între guvernanţii care sunt puşi pe criterii politice peste tot şi cei care  fac analize şi politici publice. ”În ţările dezvoltate, decizile se iau după consultarea publică şi în special a specialiştilor”, a arătat el. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.