Noul preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Marian Burcea, a declarat luni, pentru News.ro, că una dintre priorităţile mandatului său este rezolvarea problemelor sistemului informatic, pentru a nu mai avea sincope, dar şi modificarea sistemului prin care pacienţii cu boli grave pot avea acces rapid la tratament. Marian Burcea a spus că înlocuirea funcţionalităţii cardului de sănătate cu cartea electronică de identitate "va dura ceva timp”, precizând că sistemul cardului naţional de sănătate a făcut multe economii şi a evitat multe nereguli.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Marian Burcea a fost numit de premierul Sorin Grindeanu, la propunerea ministrului Sănătăţii, în funcţia de membru în Consiliul de Administraţie şi preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate era asigurată interimar, din 20 aprilie 2016, de directorul general al CNAS, Radu Ţibichi, după ce Vasile Ciurchea a demisionat de la conducerea instituţiei.

Noul preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Marian Burcea, va fi instalat în funcţie marţi, după revenirea în ţară a ministrului Sănătăţii, Florian Bodog. Numirea lui Marian Burcea în funcţia de preşedinte al CNAS a fost publicată pe 17 martie în Monitorul Oficial.

Marian Burcea a declarat luni, pentru News.ro, că unul dintre principalele gânduri cu care îşi încep mandatul este să rezolve problemele sistemului informatic, pentru a nu mai avea sincope.

"De asemenea doresc apropierea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate de pacienţi şi de furnizorii de servicii medicale, dar şi să urgentăm modificarea sistemului prin care pacienţii cu boli grave să poată avea acces rapid la tratament, odată cu intrarea în vigoare a normelor la contractul-cadru privind acordarea asistenţei medicale”, a spus Marian Burcea.

Noul preşedinte al CNAS a adăugat că îşi doreşte foarte mult ca fiecare pacient să primească medicamente gratuite pentru o boală grea.

Marian Burcea a mai spus că înlocuirea funcţionalităţii cardului de sănătate cu cartea electronică de identitate "va dura ceva timp”.

"Sistemul cardului naţional de sănătate a făcut multe economii şi a evitat multe nereguli. Acest card atestă prezenţa pacientului la medic, la furnizorii de servicii, în timp real. Inserarea lui în cartea de identitate electronică va dura ceva timp", a declarat noul preşedinte al CNAS, pentru News.ro.

Marian Burcea a afirmat că în programul de guvernare "sunt prevăzute multe lucruri pentru a îmbunătăţi viaţa cetăţenilor”. 

Noul preşedinte al CNAS a fost medic la Spitalul Clinic de Urgenţe Oftalmologice Bucureşti şi director general adjunct la Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti (OPSNAJ). Marian Burcea este conferenţiar universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" Bucureşti.

Directorul general Radu Ţibichi, care a asigurat interimar conducerea CNAS, a declarat pentru News.ro că înlocuirea cardului de sănătate cu cartea electronică de identitate se va face treptate, iar cele două documente vor circula ani buni în parallel.

Ţibichi a precizat că valabilitatea cardului de sănătate până la apariţia cărţii electronice de identitate care îi preia funcţionalităţi nu este o noutate, fiind prevăzută în Legea sănătăţii din 2006, în care se arată că: "Noile cărţi de identitate, eliberate începând cu anul 2014,în mod etapizat, cu elemente de securitate adecvate (...) vor avea şi funcţionalitatea de card naţional de asigurări sociale de sănătate. În momentul eliberării către un cetăţean a unei cărţi de identitate  prevăzute mai sus, cardul naţional de asigurări sociale de sănătate îşi încetează valabilitatea”.

"Actualul card naţional de sănătate este oricum valabil cinci ani şi din 2018 trebuie să fie retipărit, aşa că totul este într-o logică normală", a mai spus Ţibichi.

Cărţile de identitate vor fi schimbate cu cărţi electronice, care pot fi eliberate de la naştere, la solicitarea părinţilor, acestea urmând să aibă valabilitate doi ani, patru ani sau zece ani, în funcţie de vârsta titularului. După introducerea cărţii electronice de identitate nu va mai fi folosit cardul de sănătate, potrivit unui proiect de lege pus în dezbatere publică de Ministerul Afacerilor Interne.

Conform proiectului de lege, cartea electronica de identitate permite titularului autentificarea în sistemul informatic al asigurărilor sociale de sănătate, pentru a beneficia de servicii medicale. Cartea electronică de identitate va asigura şi funcţionalitatea cardului de sănătate, care nu va mai fi folosit de la momentul eliberării noului document de identitate.

Persoanele care, din motive religioase sau de conştiinţă, refuză cartea electronică de identitate, vor putea obţine o carte de identitate simplă.

Folosirea cardului naţional de sănătate este obligatorie din 1 septembrie 2015, fără prezentarea acestuia la medicul de familie sau la spital neputând fi acordate servicii medicale sau medicamente decât pentru cazurile de urgenţă.

Potrivit Legii sănătăţii, cardul naţional de sănătate trebuia să fie introdus până la începutul anului 2008, dar a fost amânat de mai multe ori, până în 2015.  

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.