Unităţile de învăţământ ale Ministerului Apărării Naţionale nu vor mai avea locuri separate pentru femei şi pentru bărbaţi din anul şcolar 2017-2018 după ce Consiliul Naţional de Combaterea Discriminării (CNCD) a sancţionat Armata cu avertisment pentru că o astfel de practică era discriminatorie, ministerul pierzând şi procesele împotriva sancţiunii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul Apărării a anunţat, miercuri că, din anul şcolar 2017-2018, învăţământul militar va aloca locuri fără diferenţiere pe genuri cu apropierea baremelor de selecţie între bărbaţi şi femei.

„Structurile cu rol de reglementare au iniţiat procedurile de modificare/completare a normelor în vigoare, astfel încât acestea să fie aplicabile de la 1 ianuarie 2017”, a precizat Ministerul Apărării Naţionale.

De altfel, ministerul a fost sancţionat de CNCD cu avertisment pe data de 8 octombrie 2014. Oficialii ministerului au contestat atunci decizia la Curtea de Apel Bucureşti însă instanţa a respins cererea.

Consiliul a constatat, după ce a primit o petiţie semnată de 17 organizaţii neguvernamentale, că locurile pentru persoanele de sex feminin scoase la concurs de instituţiile de învăţământ militar sunt cu mult mai puţine decât cele pentru bărbaţi. Chiar şi după aplicarea sancţiunii, reclamă organizaţiile neguvernamentale, în învăţământul militar liceal nu există niciun loc pentru femei în anul şcolar 2016-2017.

„Existenţa unui număr de locuri considerabil mai mic alocat femeilor pentru admiterea în cadrul instituţiilor de învăţământ din cadrul MApN ne arată încă o dată că, în România, accesul femeilor este restricţionat în anumite domenii, aspect de altfel întărit prin argumentele absurde folositede reprezentaţii MapN,"  a spus Andreea Braga, preşedintele Centrului FILIA, una dintre organizaţiile semnatare ale petiţiei depusă la CNCD.

Aceasta mai arată că, din totalul de 212 locuri scoase la concurs de Academia Nicolae Bălcescu, 34 de locuri (16%) sunt rezervate femeilor, în timp ce 178 sunt accesibile numai bărbaţilor. Pe de altă parte, Ministerul Apărării a arătat în cererea de chemare în judecată că există difernţe morfo-fiziologice şi biologice a părţii feminine care nu ar putea face ca ele să fie încadrate în toate activităţile armatei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.