Ministerul Apărării Naţionale (MApN) avertizează privind apariţia unor noi dezinformări privind aşa-zise pregătiri pentru mobilizarea rezerviştilor militari, fiind folosit un document intern al Metrorex, prezentat ca ”«dovadă» a pregătirilor pe care autorităţile din România le-ar face în secret pentru mobilizarea rezerviştilor pentru a fi trimişi în Ucraina”. În realitate, documentul se referă la îndeplinirea obligaţiei legale de a ţine evidenţa salariaţilor cu obligaţii militare. ”Este de aşteptat ca astfel de încercări de dezinformare, menite să amplifice teama şi incertitudinea, în contextul războiului din Ucraina, să continue. Reiterăm, de aceea, rugămintea către utilizatorii platformelor de comunicare digitală de a verifica din surse oficiale informaţiile cu caracter alarmist şi senzaţionalist”, arată MApN.
”Vă semnalăm o postare realizată în platforma digitală X, în data de 21 mai 2025, prin care o adresă internă a Metrorex S.A. este prezentată drept o «dovadă» a pregătirilor pe care autorităţile din România le-ar face în secret pentru mobilizarea rezerviştilor pentru a fi trimişi în Ucraina”, arată, joi, InfoRadar, platforma de ştiri a Ministerului Apărării Naţionale.
Dezinformarea apare în contextul în care MApN a comunicat, zilele trecute, informaţii despre organizarea, în perioada 26-31 mai, a exerciţiului de antrenament pentru evaluarea rezervei de mobilizare în MOBEX OT-GR-TR-25, în judeţele Olt, Giurgiu şi Teleorman.
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
”Documentul administrativ folosit în această acţiune de dezinformare este emis de o structură a Metrorex S.A., pentru punerea în aplicare a procedurilor legale în ceea ce priveşte evidenţa salariaţilor cu obligaţii militare. Aceste proceduri au caracter de rutină, se desfăşoară anual şi nu au nicio legătură cu contextul de securitate generat de invazia Federaţiei Ruse în Ucraina. Baza legală a acestui demers derivă din Legea nr. 446/2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare care, la art. 46, prevede, printre altele, obligaţia pentru toţi angajatorii din România de a ţine evidenţa cetăţenilor încorporabili şi a rezerviştilor din rezerva de mobilizare”, explică sursa citată.
Potrivit InfoRadar, HG nr. 1204/2007 privind asigurarea forţei de muncă necesare pe timpul stării de asediu, la mobilizare şi pe timpul stării de război stabileşte la art. 5 că, în scopul realizării sarcinilor prevăzute în planul de mobilizare a economiei naţionale pentru apărare şi satisfacerii nevoilor de apărare, instituţiile publice şi operatorii economici au obligaţia să îşi asigure forţa de muncă necesară pentru realizarea integrală a sarcinilor cuprinse în planul de mobilizare şi pentru satisfacerea nevoilor şi, totodată, să disponibilizeze personalul cu obligaţii militare stabilit din timp de pace pentru completarea unităţilor militare.
”Ca atare, această adresă prezentată în mod fals drept o «dovadă» a declanşării unor pregătiri de mobilizare a rezerviştilor sau de revenire la stagiul militar obligatoriu nu reprezintă decât un document cu caracter periodic, emis pentru îndeplinirea pe timp de pace a unor obligaţii legale”, arată InfoRadar.
Reprezentanţii MApN amintesc că executarea serviciului obligatoriu în calitate de militar în termen şi militar cu termen redus a fost suspendată pe timp de pace în România, începând din 1 ianuarie 2007, aşa cum prevede Legea 395/2005 privind suspendarea pe timp de pace a serviciului militar obligatoriu şi trecerea la serviciul militar pe bază de voluntariat.
Revenirea la serviciul militar obligatoriu şi, în consecinţă, la desfăşurarea proceselor de recrutare pentru cetăţenii încorporabili, se poate face în condiţiile legii menţionate, care prevede la art. 3, că "pe durata stării de război, a stării de mobilizare, precum şi pe timpul stării de asediu, executarea serviciului militar devine obligatorie, în condiţiile legii”.
”Drept urmare, procesul de recrutare-încorporare a cetăţenilor care îndeplinesc condiţiile legale pentru a putea fi încorporaţi va avea loc doar în situaţia în care în România va fi instituită una dintre cele trei stări prevăzute de lege, respectiv starea de război, starea de mobilizare sau starea de asediu. Este de aşteptat ca astfel de încercări de dezinformare, menite să amplifice teama şi incertitudinea, în contextul războiului din Ucraina, să continue. Reiterăm, de aceea, rugămintea către utilizatorii platformelor de comunicare digitală de a verifica din surse oficiale informaţiile cu caracter alarmist şi senzaţionalist cu care intră în contact, înainte de redistribuire”, subliniază InfoRadar.
Precizări referitoare la acest subiect a transmis şi Metrorex.
”Cu referire la informaţiile din spaţiul public, privind interpretarea conţinutului unui document intern al societăţii, precizăm şi subliniem, încă de la început, că interpretarea este profund eronată. Documentul intern al societăţii are ca singur şi unic scop o activitate de evidenţă internă, prevăzută de lege, care se desfăşoară periodic, încă din anul 2005, cu conţinut de aplicare permanentă a prevederilor legale, respectiv Legea nr.446/2006 şi Legea nr. 395/2005”, arată compania.
Reprezentanţii Metrorex adaugă că această compania nu are conform niciunei prevederi legale atribuţii privind "înrolarea în armată" a vreunei persoane, ci doar aceea pe care o au toţi angajatorii la nivel naţional, conform legislaţiei indicate, de a avea şi menţine în cadrul dosarelor de personal situaţia evidenţelor militare ale angajaţilor proprii.
”Asigurăm şi pe această cale, salariaţii Metrorex S.A. şi orice altă persoană interesată, că interpretările apărute în spaţiul public au conţinut fals, profund eronat şi nu au niciun fel de legătură cu vreun demers sau acţiune privind serviciul militar”, afirmă aceştia.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.