Mai multe organizaţii neguvernamentale şi profesionale, reunite în "Coaliţia pentru o nouă prevenţie 2013", solicită, din nou, deblocarea de urgenţă a vaccinării anti-pneumococice, semnalând preşedintelui Iohannis, premierului Cioloş, dar şi miniştrilor Sănătăţii şi Finanţelor că refuzul autorităţilor de a respecta calendarul de imunizare reprezintă un atentat la viaţa copiilor din România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Coaliţia care reuneşte Societatea Naţională a Medicilor de Familie, Asociaţia "Mame pentru mame”, Fundaţia "Spitalul de copii Braşov”, Asociaţia Pro Imunizare, Societatea Naţională de Pneumologie Pediatrică, Societatea Română de Pediatrie şi Societatea de Pediatrie Socială, au solicitat, a doua oară în mai puţin de o lună, deblocarea vaccinării anti-pneumococice.

Într-un document adresat preşedintelui Klaus Iohannis, premierului Dacian Cioloş, ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu şi ministrului Finanţelor, Anca Dragu, semnatarii arată că, din 2013, de când a fost introdus vaccinul pneumococic în Calendarul Naţional de Imunizare, fără ca el să fie achiziţionat vreodată, aproximativ 600.000 de copii au fost lăsaţi fără protecţie în faţa bolilor pneumococice, care ucid sau mutilează prin consecinţele extrem de severe asupra unor organe vitale (plămânii sau creierul).

Semnatarii arată că unul din patru decese la copii sub un an este cauzat de infecţii respiratorii, plasând România pe primul loc în Uniunea Europeană la acest capitol, 1.800 de copii au murit de pneumonie în perioada 2013 - 2015, deşi această boală este prevenită prin vaccinare la nivel mondial, iar unul din doi copii este purtător asimptomatic al pneumococului, responsabil de boli grave, precum meningită pneumococică, pneumonie, otită, bacteriemie.

Costurile anuale pentru acest tip de infecţii sunt estimate la peste 43,5 milioane de lei, la care se adaugă suferinţa copiilor şi a familiilor lor.

"Fiecare zi care trece creşte numărul copiilor neprotejaţi de boală şi lipsiţi de apărare în faţa bolii şi indiferenţei oamenilor mari, care nu au solicitat buget pentru implementarea unei decizii cerute de societatea civilă şi recunoscute ca fiind benefică pentru sănătatea copiilor. (...) Având în vedere cele expuse mai sus, precum şi recentele dezvăluiri din presă despre infecţiile nosocomiale care vulnerabilizează şi mai mult imunitatea copiilor, vă solicităm deblocarea de urgenţă a vaccinării anti-pneumococice. Refuzul de până acum al autorităţilor de a pune în practică un calendar de imunizare existent, sub pretextul lipsei de fonduri, reprezintă un atentat în formă continuată la viaţa copiilor din România”, se arată în documentul transmis preşedintelui şi premierului.

Organizaţiile semnatare semnalează şi un studiu realizat recent la Spitalul de copii Braşov, publicat în "The Pediatric Infectious Disease Journal”, care arată că rezistenţa bacteriei la antibiotice în cazul copiilor purtători este crescută, ajungând ca peste 60 la sută dintre tulpinile izolate să fie rezistente la tratamentul cu antibiotice.

"Astfel, la cele mai obişnuite tratamente împotriva bolilor pneumococice s-a constatat o rată foarte mare de rezistenţă: la penicilină, 83 la sută dintre tulpini au fost rezistente, la eritromicină, 62 la sută şi 67 la sută au fost rezistente la peste trei clase de antibiotice”, se arată în document.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a recomandat încă din 2007 utilizarea vaccinului pneumococic conjugat în toate ţările, cu prioritate în cele cu incidenţă crescută a pneumoniilor şi cu o rată ridicată a mortalităţii în populaţia sub cinci ani, România fiind una dintre aceste ţări.

În prezent, peste 130 de state din întreaga lume au introdus vaccinarea anti-pneumococică, inclusiv ţările membre ale Uniunii Europene, cu excepţia României.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.