Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani anunţă sâmbătă că în ultimele ore, în mediul online au fost postate mai multe ştiri false despre producerea unor accidente rutiere grave sau incendii devastatoare în care ar fi implicate, inclusiv, persoane publice. Şeful DSU, Raed Arafat, a transmis la rândul lui că aceste ştiri sunt aberante şi nu sunt adevărate, adăugând că, dacă erau adevărate, pe canalele de ştiri, pe televiziuni şi pe canalele oficiale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
UPDATE – Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă cataloghează ştirile false apărute în ultima vreme drept „aberante chiar”.
 
Evenimente
26 mai Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
„Vă daţi seama că aceste ştiri nu sunt adevărate, pentru că dacă erau adevărate le găseaţi pe canalele de ştiri, pe televiziuni şi pe canalele oficiale. Am o rugăminte în această perioadă: verificaţi orice ştire pe care o citiţi şi care vi se pare că este exagerată sau aberantă. Verificaţi-o pe site-urile oficiale, intraţi pe site-urile de Facebook, de TikTok, de Instagram ale Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, ale Poliţiei Române, ale Poliţiei de Frontieră, verificaţi aceste ştiri acolo şi vedeţi dacă se află acolo. Dacă nu sunt, să faceţi un singur lucru, cum fac şi eu: citiţi-le, zâmbiţi şi mergeţi mai departe!”, este mesajul transmis de Raed Arafat, sâmbătă după amiază.

 

 

ŞTIREA INIŢIALĂ - ”Atenţie, ŞTIRI FALSE despre accidente grave, tragedii sau incidente, la Botoşani. În ultimele ore, în mediul online au fost postate mai multe ŞTIRI FALSE despre producerea unor accidente rutiere grave sau incendii devastatoare în care ar fi implicate, inclusiv, persoane publice”, anunţă ISU Botoşani, într-o postare pe Facebook.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Botoşani, Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Botoşani şi Inspectoratul de Jandarmi Botoşani precizează faptul că aceste evenimente nu au avut loc. Imaginile asociate sunt preluate din alte contexte. ”În astfel de situaţii, vă recomandăm să: verificaţi sursa: ştirile reale sunt difuzate de autorităţi sau instituţii media cunoscute; evitaţi distribuirea: răspândirea unor informaţii neverificate contribuie la panică şi dezinformare; persoanele publice sunt adesea ţinte: din cauza notorietăţii, aceste nume atrag atenţia şi sporesc viralizarea unei postări, chiar dacă este falsă”, arată instituţia.

Potrivit ISU, răspândirea de informaţii false poate aduce prejudicii atât opiniei publice, cât şi persoanelor implicate pe nedrept în astfel de scenarii fabricate.

”În cazul în care aveţi cunoştinţă despre răspândirea de informaţii false sau aveţi nevoie de clarificări, vă încurajăm să contactaţi autorităţile competente. Vă mulţumim pentru sprijinul acordat în menţinerea unui climat de informare corectă şi responsabilă. Verificaţi sursa! Informaţi-vă responsabil!”, se menţionează în postare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.