Organizaţiile nonguvernamentale din cadrul Reţelei pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie cer noului Guvern să aloce fonduri pentru programele care previn şi combat agresiunea împotriva femeilor, arătând că Ministerul Finanţelor a respins aprobarea programelor în domeniul violenţei în familie şi egalităţii de şanse pe motiv că se depăşesc estimările de cheltuieli pentru Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Organizaţiile neguvernamentale din Reţeaua VIF îşi exprimă îngrijorarea şi nemulţumirea faţă de neaprobarea Programelor de Interes Naţional în domeniul violenţei în familie şi egalităţii de şanse. Cerem noului Guvern să analizeze de urgenţă situaţia creată şi să găsească o soluţie pentru alocarea fondurilor de la bugetul public destinate prevenirii şi combaterii violenţei în familie. Atenţia acordată combaterii agresiunilor împotriva femeilor se traduce şi prin bugetarea corespunzătoare a programelor guvernamentale, nu numai prin modificarea legislaţiei şi prin facilitarea accesului victimelor la justiţie”, spun reprezentanţii ONG-urilor.

Aceştia precizează că prin programele de interes naţional din domeniul violenţei în familie şi egalităţii de şanse ar fi trebuit să fie alocaţi 3,3 milioane de euro în anul 2017 pentru înfiinţarea sau consolidarea unor centre de consiliere şi adăposturi pentru victimele violenţei în familie, dar şi pentru înfiinţarea unor centre de consiliere pentru îndreptarea comportamentului violent al agresorilor domestici.

O primă variantă a acestor programe de interes naţional a fost pusă în dezbatere publică în luna ianuarie 2016, pe site-ul Ministerul Muncii, când la conducerea Ministerului se afla Ana Costea. După ce aceasta şi-a dat demisia, iar ministru al Muncii a devenit Dragoş Pîslaru, o formă revizuită a programelor a fost pusă în dezbatere publică în luna septembrie. Ministerul Finanţelor a respins, însă, în luna noiembrie, alocările pentru aceste programe, susţin reprezentanţii ONG-urilor.

În prezent, Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi (ANES), instituţie aflată în subordinea Ministerului Muncii, deţine un call-center naţional pentru victimele violenţei domestice, care pot suna gratuit pentru a fi îndrumate către cele mai apropiate servicii unde pot primi asistenţă şi adăpost.

Reprezentanţii ONG-urilor susţin, însă, că serviciile publice destinate victimelor violenţei domestice sunt deficitare, puţine şi că, deşi înfiinţarea centrelor de informare şi consiliere şi a adăposturilor revine autorităţilor locale, sunt zone unde nu există astfel de centre, precum judeţele Caraş-Severin, Călăraşi, Constanţa, Mehedinţi, Olt, Satu Mare, Sălaj, Tulcea, Timiş şi Vrancea, dar şi Sectorul 2, Sectorul 4 şi Sectorul 6 ale Capitalei. Aceştia spun că în judeţele şi sectoarele în care sunt disponibile servicii pentru victimele violenţei în familie, centrele sunt sub-finanţate, adăposturile nu au suficiente locuri, iar victimele nu ştiu de existenţa lor, pentru că nu sunt promovate.

"Considerăm revoltător faptul că nu s-au găsit cele aproximativ 3 milioane de euro de la bugetul de stat, pentru anul 2017, pentru extinderea infrastructurii de servicii locale destinate prevenirii şi combaterii violenţei în familie”, mai spun reprezentanţii ONG-urilor.

În octombrie 2016, ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, aflat la marşul "Împreună pentru siguranţa femeilor”, pentru a condamna formele de violenţă împotriva femeilor, declara că până la sfârşitul anului 2016 vor urma schimbări legislative pentru a combate acest fenomen şi că va fi creat un centru de urgenţe pentru victime.

"În parteneriat cu societatea civilă lucrăm la acel ordin de interdicţie care să poată să determine viteză imediată de reacţie când se constată violenţă domestică. Lucrăm, în acelaşi timp, la centrul de urgenţe pentru victime şi la un întreg cadru de legislaţie care să crească, de exemplu, pedepsele în cazul violenţei domestice. Este realizabil, credem că vom putea scoate legislaţia până la sfârşitul acestui an”, a spus atunci ministrul Muncii.

ONG-urile participante la manifestaţie au cerut atunci autorităţilor, printre altele, un ordin de protecţie care să poată fi emis în regim de urgenţă de poliţie, imediat după constatarea actului de violenţă, dar şi centre specializate pentru cazurile de viol şi violenţă sexuală. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.