Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI), Asociaţia Elevilor din Timiş (AETM), Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE), Asociaţia Elevilor din Maramureş (AEM) şi Asociaţia Elevilor din Bacău (AEBc) afirmă că, după ordonanţa de urgenţă dată de către Guvern în această săptămână, transportul elevilor nu poate fi decontat nici după metodologia veche, nici după cea nouă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Cele şase asociaţii de elevi au anunţat duminică, printr-un comunicat de presă, că Guvernul a adoptat, joi, o nouă Ordonanţă de Urgenţă prin care a modificat formula de decontare a transportului elevilor, înlocuind decontul parţial cu o alocaţie forfetară.
“La nivelul ordonanţei a fost prevăzută necesitatea adoptării unor norme metodologice pentru aplicarea ei, fără a fi prevăzut un termen de elaborare şi adoptare. În acest context, decontarea transportului elevilor navetişti nu mai poate fi făcută după normele vechi, reglementate prin OUG nr. 50/2021. Până la adoptarea prin ordin de ministru a noilor norme metodologice de aplicare a noii ordonanţe, OUG 159/2022, transportul elevilor nu poate fi decontat nici după metodologia veche, nici după cea nouă, elevii navetişti fiind lăsaţi în aer”, au transmis asociaţiile de elevi.
Acestea solicită adoptarea unor noi norme metodologice pentru deblocarea transportului elevilor. 
“Considerăm fundamentală adoptarea cu celeritate a unor noi norme metodologice, aşa cum a fost prevăzut în OUG nr. 159/2022. Elevii au nevoie de un sprijin pentru a ajunge la şcoală, iar în lipsa lui, pentru elevii care provin din medii defavorizate chiar şi o lună în care se elaborează normele poate face diferenţa între şcoală şi abandon.Solicităm Ministerului Educaţiei să adopte de urgenţă normele metodologice şi să deblocheze transportul elevilor”, a mai precizat sursa citată.
Executivul a aprobat, joi, Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale 1/2011, iar actul normativ modifică cadrul legal privind plata şi decontarea transportului elevilor şcolarizaţi în altă localitate decât cea de domiciliu. Astfel, este majorată de patru ori suma destinată transportului elevilor şcolarizaţi în altă localitate decât cea de domiciliu. Pentru transportul elevilor, va fi asigurată o sumă forfetară lunară de 60 de lei/ lună pentru distanta de până la 3 kilometri, iar pentru distanţele ce depăşesc această valoare, suma de 60 lei/ lună se va suplimenta cu 6 lei/ lună pentru fiecare kilometru. Ministerul Educaţiei a transmis că adoptarea ordonanţei reprezintă, în momentul de faţă, soluţia cea mai bună pentru asigurarea transportului şcolar al elevilor navetişti.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.