Ministerul Afacerilor Externe precizează că, sâmbătă seara, 10 cetăţeni români, pasageri ai autocarului implicat în accidentul rutier de la Veliko Tarnovo, Bulgaria, nevătămaţi, au intrat pe teritoriul României fiind transportaţi cu un alt autocar al aceleiaşi firme de transport. Al doilea şofer al autocarului, cetăţean român, a fost audiat şi el în calitate de martor şi va reveni în România, fie în această noapte fie în cursul zilei de mâine.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

MAE mai precizează, în comunicatul de presă, că, încă de la producerea accidentului, Ambasada României la Sofia a întreprins o serie de demersuri de asistenţă şi protecţia consulară specifice în astfel de situaţii, respectiv contactul cu autorităţile bulgare, deplasarea unei echipe consulare mobile la locul producerii accidentului, la unitatea medicală unde au fost internate persoanele rănite şi la sediul organelor de poliţie şi procuratură care instrumentează cazul. De asemenea, personalul consular a facilitat contactele şi operaţiunile de preluare a pacienţilor cetăţeni români de către echipele medicale ale DSU/SMURD pentru a fi transportaţi în România pentru îngrijiri medicale. Nu în ultimul rând, reprezentanţii misiunii diplomatice a României la Sofia au menţinut contactul permanent cu responsabili medicali din România şi membrii de familie ai cetăţenilor români implicaţi în accident.

„MAE foloseşte acest prilej pentru a adresa mulţumiri autorităţilor bulgare competente pentru intervenţia promptă şi sprijinul acordat celor implicaţi în accident, pentru îngrijirile medicale acordate răniţilor şi pentru foarte buna cooperare atât cu reprezentanţii Ambasadei României la Sofia, cât şi cu personalul medical român care a preluat cei 5 cetăţeni români răniţi în vederea transferului în România”, mai indică sursa citată.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Sofia: +35929733510, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.

Anterior, MAE a anunţat că, potrivit informaţiilor comunicate de echipa consularã mobilã prezentã la faţa locului, cei cinci cetăţeni români răniţi în accident au fost preluaţi de către elicopterele DSU/SMURD şi transferaţi la Spitalul Floreasca, transferul ultimei persoane fiind finalizat în jurul orei 17:00.

În total, 25 de persoane călătoreau cu autocarul românesc. Cei doi şoferi au fost reţinuţi.

Ancheta va fi preluată de Serviciul Naţional de Investigaţii din Bulgaria.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.