Ministrul Cercetării şi Inovării, Lucian Georgescu, a anunţat, luni, la Galaţi, că a fost deblocată finanţarea pentru achiziţionarea consumabilelor necesare angiografelor cu care au fost dotate 17 centre universitare din ţară. Aparatele, în valoare de două milioane de euro fiecare, stăteau aproape nefolosite din 2015.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Cercetării a declarat că toate cele 17 angiografe, din diverse centre de universitare medicale din România, vor deveni integral funcţionale, după ce a fost deblocată finanţarea pentru asigurarea consumabilelor, mentenanţa, dar şi pentru pregătirea specialiştilor.

"Faza a doua a proiectului, cea referitoare la consumabile, la mentenanţă, la întreţinere a fost blocată. Deci, se consideră ca am adus aparatul, l-am montat, l-am băgat în priză şi de acum treaba e rezolvată. Dar nu e rezolvată, asta înseamna mentenanţă continuă, înseamnă calificarea specialiştilor, înseamnă substamnţă de contratst, radioizotopicul cu care se lucrează, de marcare şi tratament, subansamblele speciale. Pentru această a doua parte a proiectului, angiograful este din 2015, deci pentru a aceasta a doua parte a proiectului finanţarea a fost blocată. Aveau aparatele şi în unele locuri unde existau şi oameni şi niste resurse interne s-a mai lucrat cu ele, dar nu la întreaga capacitate şi este păcat de Dumnezeu să ţii un instrument de 2 milioane de euro, să te uiţi la el, dar care poate să facă o gramadă de lucruri pentru că acesta este un proiect de cercetare finananţate integral de la bugetul Cercetării, cu aplicaţii în diagnoză şi tratament. Am deblocat şi acest proiect. Asta înseamnă 17 angiografe în toată România, inclusiv unul la Galaţi", a spus ministru. 

El a precizat că în prezent se derulează licitaţii pentru consumabile şi servicii de mentenanţă pentru cele 17 angiografe.

Potrivit lui Lucian Georgescu, Ministerul a reuşit în ultimele luni deblocarea mai multor proiecte cofinanţate cu fonduri europene, în valoare de circa 70 de milioane de euro, care din diverse cauze erau blocate din anul 2015.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.