Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat vineri că interzicerea şcolii în trei schimburi se aplică începând cu anul şcolar 2025-2026 şi a făcut apel către toate primăriile ca, împreună cu inspectoratele şcolare să găsească o soluţie, iar familiile elevilor să accepte soluţiile care presupun consorţii sau relocarea procesului educaţional, pentru că acolo există o anumită rezistenţă. Ea a mai precizat că sunt aproximativ 25.000 de elevi care învaţă în trei schimburi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Legea vorbeşte într-adevăr despre interzicerea procesului educativ în trei schimburi, numai că, dacă verificăm exact momentul de la care această prevedere intră în vigoare, vedem că ea se aplică începând cu anul 2025-2026”, a spus ministrul Educaţiei. ”Noi am făcut toate eforturile şi am solicitat tuturor inspectoratelor cât şi autorităţilor publice locale să încerce să identifice soluţii. Pentru o parte din aceste unităţi de învăţământ, deja avem anunţate soluţii care vor fi utilizate fie la începutul anului şcolar fie la câteva luni după, fiind în finalizare anumite lucrări care ar asigura alte spaţii”, a spus Ligia Deca. Ea a arătat:

”Pentru unităţile de învăţământ care învaţă în trei schimburi, vom face toate eforturile pentru ca la momentul în care prevederea legală, cu interzicerea învăţământului în trei schimburi, să nu mai avem nicio astfel de şcoală. Am început mai devreme am făcut întâlniri cu inspectorii pentru a identifica aceste şcoli şi a încerca să găsim soluţii alternative”.

”Fac apel către toate primăriile care împreună cu inspectoratele trebuie să găsească o soluţie, trebuie să facem împreună eforturi ca să nu mai aveam astfel de situaţii, pentru că afectează calitatea actului educaţional un proces educational în trei schimburi şi fac apel către familiile elevilor să accepte soluţiile care presupun consorţii sau relocarea procesului educational, pentru că şi acolo există o anumită rezistenţă”, a completat ministrul.

Despre numărul elevilor care încep şcoala în trei schimburi, Deca a spus că datele arată că erau un pic peste 25.000 de elevi, în unităţi care învaţă în trei schimburi. Ea a explicat că sunt şi cazuri în care unitatea şcolară este unica în unitatea administrativ teritorială şi acolo este nevoie de investiţii în infrastructura şcolară. 

”Am lansat un apel pentru construire de şcoli verzi, şcoli sustenabile, prin PNRR şi îndemn autorităţile publice locale să aplice pentru aceste fonduri disponibile, mai ales că vin din sursă europeană”, a spus ministrul Educaţiei. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.