Liga Studenţilor (LS IAŞI) cere universităţilor să nu condiţioneze prin vaccinare, testare sau trecere prin boală prezenţa fizică a studenţilor la cursuri şi ameninţă că studenţii vor sesiza instanţele de judecată, întrucât sunt încălcate grav normele constituţionale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Totodată, Liga Studenţilor Iaşi critică Ministerul Educaţiei pentru faptul că a oferit unor rectori situaţia studenţilor vaccinaţi şi nevaccinaţi prin coroborarea datelor din Registrul Matricol Unic (RMU) cu datele deţinute de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), încălcând astfel Regulamentul European de Prelucrare a datelor cu caracter personal (GDPR).
 
"Liga Studenţilor (LS IAŞI) critică universităţile pentru lipsa de predictibilitate în anunţarea din timp a modalităţii de desfăşurare a activităţii didactice (format fizic, hibrid sau online) şi să nu le condiţioneze prin vaccinare, testare sau trecere prin boală ori altă metodă accesul studenţilor în spaţiile universitare, în special la cursuri, seminare, laboratoare, biblioteci sau spaţii de cazare. Orice astfel de condiţionare reprezintă o încălcare gravă a normelor constituţionale şi a legislaţiei în vigoare, universităţile obligând studenţii să sesizeze instanţele de judecată şi chiar organele de urmărire penală”, se arată într-un comunicat al Ligii Studenţilor din Iaşi.
 
Studenţii ieşeni afirmă că majoritatea instituţiilor de învăţământ au anunţat scenariul în care studenţii vor începe activitatea didactică abia în luna septembrie, foarte aproape de începutul noului an universitar, şi că acest fapt a creat prejudicii majore studenţilor.
 
De asemenea, studenţii invocă faptul că au semnat contracte de chirie pe perioade de până la un an, în timp ce tinerii care s-au bazat pe faptul că vor prinde un loc în cămine "s-au lovit de condiţiile intempestive impuse de unele universităţi, adică testarea la câteva zile sau vaccinarea anti-COVID". 
 
Liga Studenţilor susţine că, pe fondul acestor decizii, mulţi studenţi sunt determinaţi fie să îngheţe studiile, fie să renunţe la acestea. 
 
Potrivit Ligii Studenţilor, Senatul Universităţii din Bucureşti (UB) s-a "spălat pe mâini" de responsabilitatea de a decide modalitatea prin care să se organizeze activitatea didactică în noul an universitar, lăsând la latitudinea facultăţilor "să impună" eventuale restricţii, după ce iniţial a dorit să condiţioneze prezenţa la cursuri de vaccinare sau testare. 
 
Totodată, studenţii ieşeni amintesc că Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca a renunţat la condiţionarea prezenţei fizice a studenţilor de vaccin sau de teste după ce a fost dată în judecată de un grup de studenţi, menţinând aceste condiţii doar pentru cazarea în cămine. 
 
"UMF Iaşi, UMF Cluj, UMFST Târgu Mureş şi USAMV Bucureşti au condiţionat accesul studenţilor la activităţile didactice şi în cămine de prezentarea adeverinţei de vaccinare, a dovezii trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau prin teste PCR sau antigen, iar Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti a impus aceste condiţii doar pentru cazarea în căminele instituţiei. Studenţii sunt revoltaţi şi doresc să acţioneze în instanţă aceste instituţii. Totodată, există şi universităţi care nu au adoptat niciun fel de condiţionări ilegale, precum Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) sau Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi”, se mai arată în comunicatul Ligii Studenţilor din Iaşi.
 
Conducerea Ligii Studenţilor anunţă că va aduna reclamaţiile studenţilor şi îi va sprijini pe aceştia în vederea apărării drepturilor şi intereselor lor legitime.
 
Liga Studenţilor susţine că este ilegală condiţionarea accesului studenţilor la activitatea didactică sau în cămine şi invocă rezoluţia adoptată de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) pe 27 ianuarie 2021, intitulată Vaccinuri COVID-19: aspecte etice, legale şi practice, prin care se solicită statelor membre să nu creeze nicio formă de discriminare între cetăţenii nevaccinaţi şi cei vaccinaţi şi se insistă asupra dreptului fiecărui cetăţean de a alege dacă se vaccinează sau nu.
 
"În momentul de faţă, universităţile care au adoptat restricţii faţă de proprii studenţi săvârşesc o gravă ilegalitate, faţă de cadrele didactice cu funcţii de conducere putând fi sesizate organele abilitate cu privire la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu. Liga Studenţilor din Iaşi este alături de studenţii care sunt discriminaţi de aceste măsuri şi vom face toate demersurile legale pentru a apăra demnitatea şi drepturile studenţilor faţă de orice ingerinţe externe. De aceea, facem apel la studenţi să ne scrie şi să ne semnaleze aceste încălcări ca să putem formula acţiuni în instanţă”, afirmă Matei Pieca, purtător de cuvânt Liga Studenţilor (LS IAŞI).
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.