Conducerea Ligii Studenţilor din Iaşi acuză Facultăţile de Drept din Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara şi Sibiu că se folosesc de cazul exmatriculării celor 45 de studenţi e la Facultatea de Drept Bucureşti pentru a-şi construi o imagine falsă de apărătoare ale eticii şi integrităţii academice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Studenţii ieşeni consideră că aceste facultăţi au probleme serioase de transparenţă, morală, etică şi integritate academică, management al calităţii şi desfăşurării activităţii didactice. Totodată, Liga Studenţilor din Iaşi anunţă că va demara un audit de calitate al activităţii facultăţilor de drept din România.

”Facultăţile de Drept dau dovadă de ipocrizie după solidarizarea cu decizia Universităţii din Bucureşti de a-i exmatricula pe cei 45 de studenţi. Se folosesc de cazul exmatriculării studenţilor pentru a-şi construi o imagine falsă de apărătoare ale eticii şi integrităţii academice”, precizează Liga Studenţilor din Iaşi.

Totodată, Liga Studenţilor ieşeni aminteşte, într-un comunicat de presă, că majoritatea cadrelor didactice de la facultăţile de drept au acoperit în mod tacit, dar şi direct, plagiatul descoperit de jurnalista Emilia Şercan în teza de doctorat a lui Codruţ Olaru, vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care l-a avut drept coordonator pe Tudorel Toader.

”Cu excepţia unui cadru didactic de la Facultatea de Drept a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, niciun profesor de drept de la facultăţile din Hexagon nu a fost de acord să facă parte dintr-o comisie de analiză a tezei de doctorat în drept a lui Codruţ Olaru coordonată de Tudorel Toader. Mai mult, cadrele didactice din comisia juridică a CNATDCU au acoperit plagiatul lui Olaru, ignorând documentaţia de la dosar care demonstra că peste 44 la sută din teză este plagiată. În general, profesorii din cele şase facultăţi din Hexagon (Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, Sibiu, Craiova)  au o reticenţă foarte mare în ceea ce priveşte analizarea suspiciunilor de plagiat din rândurile propriilor colegi de catedră, protejându-se reciproc, ca o castă”, afirmă conducerea Ligii Studenţilor din Iaşi.

De asemenea, Liga Studenţilor Iaşi afirmă că profesorii din facultăţile de drept nu au luat nicio poziţie morală faţă de existenţa în corpul profesoral al Facultăţii de Drept din Bucureşti a doi profesori condamnaţi penal în ultimii ani, respectiv conf. univ. dr. Dan Şova, fost senator şi ministru al Transporturilor (PSD), şi lect. univ. dr. Aurel-Jean Andrei.

”Peste jumătate dintre profesorii de la Facultăţile de Drept din Iaşi şi Sibiu, respectiv un sfert dintre profesorii de la Facultatea de Drept din Craiova nu şi-au publicat CV-urile şi lista de lucrări ştiinţifice pe site-ul instituţiei. La Facultatea de Drept de la Universitatea de Vest din Timişoara niciun profesor nu are CV-ul şi lista de lucrări publicată. Niciuna dintre facultăţile de drept din Hexagon nu publică rezultatele evaluării cadrelor didactice de către studenţi pentru fiecare profesor în parte, aşa cum sunt obligate prin lege.(…) Amintim faptul că Facultatea de Drept din Bucureşti a deschis în 2016 o adevărată „cutie a Pandorei” prin eliminarea tezei (lucrării) de licenţă ca parte a examenului de finalizare a studiilor, pe motiv că softurile antiplagiat ar fi prea scumpe şi că profesorii nu au timp suficient să verifice tezele de licenţă”, mai spun studenţii ieşeni.

Vicepreşedintele Ligii Studenţilor Iaşi, Iulian Alfred Husac afirmă că ”într-o ţară cu inflaţie de jurişti ducem o lipsă acută de moralitate, cultură juridică şi capacitate de înţelegere reală a regimului de drepturi şi libertăţi”. 

”Facultăţile de Drept nu pregătesc jurişti în adevăratul sens al cuvântului, ci doar persoane care pot reproduce texte juridice şi care pot rezolva teste grilă. Sancţiunile acordate pentru tentativele de fraudare a examenelor nu rezolvă în niciun fel cauza fraudării evaluărilor, fiind o soluţie aparentă, de formă, nicidecum una de fond. Cazul celor 45 de studenţi de la Facultatea de Drept din Bucureşti trebuie cercetat prin cunoaşterea, interpretarea şi aplicarea tuturor normelor legale în vigoare. Există o şansă foarte serioasă ca, la contestarea în instanţă a deciziei de exmatriculare, sancţiunea să fie anulată, studenţii reînmatriculaţi şi să primească bursele neîncasate şi daune morale şi chiar materiale. Nu este normal ca facultăţile de drept să îşi construiască reputaţia academică pe capacitatea de a sancţiona derapajele studenţilor, în loc să îşi rezolve problemele de transparenţă şi integritate academică, precum şi problemele didactice profunde care îi determină pe studenţi să apeleze, în mod regretabil, la metode de fraudare a examenelor”, a mai afirmat Iulian Alfred Husac, vicepreşedintele Ligii Studenţilor Iaşi.

45 de studenţi ai Facultăţii de Drept de la Universitatea Bucureşti, acuzaţi că au conlucrat în vederea fraudării unor examene din sesiunea de iarnă a anului I, au fost exmatriculaţi.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.