Liderul Sindicatului Învăţământ Preuniversitar “Muntenia” din Argeş, Adrian Voica, a afirmat că pentru actuala situaţie din educaţie Guvernul este vinovat, iar asociaţiile de părinţi ar trebui să preseze zilnic Cancelaria primului-ministru şi să întrebe cât mai au de gând să îşi bată joc de copii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Adrian Voica a fost întrebat, vineri, la Prima News, ce ar trebui să ştie cei 300.000 de elevi care se pregătesc pentru Evaluarea Naţională şi pentru Bacalaureat. 
“Atât elevii, cât şi părinţii ar trebui să întrebe în fiecare zi Guvernul şi întrebarea ar fi ”Cât aveţi de gând să ne mai umiliţi şi pe noi alături de profesori?”. Greva este un drept legal, a fost declanşată după zeci de ani de umilinţe în care nedreptatea socială, ignorarea repetată a problemelor din învăţământ, schimbările repetate ale miniştrilor pentru portofoliu educaţie, nesfârşita reformă, toate acestea au stat la baza declanşării acestui conflict. Politicienii care şi-au adus aminte de învăţământ numai în timpul campaniilor electorale pentru a atrage voturi, nedreptăţile în ceea ce priveşte salarizarea durează de cel puţin 20 de ani. În 1997 când s-a votat statutul cadrului didactic până în anul 2003 când s-au pornit procesele împotriva statului român, salariile profesorilor au fost amputate în mod nelegal, lună de lună, într-un procent de 35%. Gândiţi-vă câte milioane au fost luate nedrept din buzunarul profesorilor, unde s-au dus aceştia bani? Evident că în buzunarele clientelei politice. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în anul 2004, prin decizia 13, a demonstrat furtul calificat pe care statul l-a practicat la adresa salariilor profesorilor”, a afirmat Adrian Voica. 
El a mai precizat că nici legea din 2008 prin care salariile cadrelor didactice au fost mărite cu 50% nu a fost respectată. 
“Legea Băsescu din 2008, cu mult aclamata mărire a salariilor de 50%, nu a fost niciodată respectată. Niciodată profesorii nu au avut trecut în cartea de muncă acel salariu pentru că după ce au dat legea, pe lângă faptul că nu au respectat, au redus cu 25% salariile şi în fapt salariile nu au fost mărite. Mici diferenţe s-au obţinut prin instanţe. De 23 de ani ne ducem viaţa prin instanţe, toate tribunalele specializate în litigii de muncă, curţile de apel şi Înalta Curte, toate instanţele sunt sufocate de dosarele înaintate prin sindicate. În această perioadă, statul român nu a protejat sistemul de învăţământ care în Constituţie şi în legea educaţiei este denumit prioritate naţională. Singura putere în stat care zic că şi-a făcut treaba a fost Justiţia, pentru că dacă nu ar fi fost Justiţia nu reuşeam să demonstrăm ilegalităţile făcute de Guvern şi Justiţia ca putere în stat a fost cea care a redat profesorilor parte din demnitatea lor prin hotărârile judecătoreşti pe care le-a pronunţat în favoarea profesorilor. Aceasta este situaţia. Vina nu ne aparţine. Guvernul este vinovat de această situaţie, iar asociaţiile de părinţi şi de elevi ar trebui să preseze în fiecare zi Cancelaria primului ministru, să-l întrebe cât mai aveţi de gând să vă bateţi joc de copiii noştri”, a mai transmis liderul de sindicat.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.