Fostul ministru al Muncii Lia Olguţa Vasilescu susţine că Pilonul II de pensii "poate fi Caritas", şi nu Pilonul I, "pentru că statele nu dau niciodată faliment". Ea afirmă că, după zece ani de contribuţie la Pilonul II, în contul mediu al unui român s-au strâns aproximativ 6.600 de lei, iar acesta ar primi o pensie de 46 de lei. "Cine se aşteaptă că va primi de la Pilonul II o pensie decentă care să o compenseze pe cea de la stat se înşală amarnic", adaugă Vasilescu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În ceea ce priveşte creşterea contribuţiei la 6 la sută la pilonul II de pensie, am atras atenţia încă de la învestirea actualului guvern că acest lucru afectează pensia de stat doarece se diminuează procentul cotizat către Pilonul I. Nu Pilonul I este Caritas, aşa cum ne spune domnul Cîţu, pentru că statele nu dau niciodată faliment, ci Pilonul II poate fi eventual Caritas, noi sperăm să nu se ajungă în această situaţie, dar cu certitudine Constituţia României garantează dreptul la pensie de stat", a afirmat Lia Olguţa Vasilescu, într-o conferinţă de presă susţinută duminică seară.

Ea a susţinut că, după zece ani de contribuţie la Pilonul II, în contul mediu al unui român s-a strâns suma de 6.671 de lei.

"Dacă mâine ar ieşi la pensie şi ar trebui să primească timp de 12 ani pensie, durata medie de viaţă luată în calcul după pensionare, adică 144 de luni, rezultă o pensie lunară de 46 de lei, adică 10 euro. Aceasta este pensia medie pe Pilonul II de pensii. Presupunem că se dublează contribuţia la Pilonul II de pensii, asta înseamnă o pensie de 20 de euro. Cine se aşteaptă că va primi de la Pilonul II o pensie decentă care să o compenseze pe cea de la stat se înşală amarnic. Este motivul pentru care ne batem cu toate forţele ca să fie aplicată noua lege a pensiilor 127/2019, cea care garantează românilor o pensie decentă", a spus fostul ministru al Muncii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.