Laura Codruţa Kovesi a declarat, joi, la Ambasada Suediei, după ce a fost decorată cu Ordinul Steaua Polară, pentru lupta împotriva corupţiei din România, că toate încercările de intimidate, de hărţuire în viaţa personală sau în plan profesional nu au succes şi că meritul ei este de a de a coordona o echipă de profesionişti care cred într-o Românie fără corupţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Kovesi a mulţumit regelui Suediei şi ambasadorului acestei ţări la Bucureşti pentru decoraţia care i-a fost acordată şi pentru sprijinul pe care Suedia îl acordă României în lupta anticorupţie.

"Ambasada Suediei la Bucureşti are o contribuţie constantă în vederea dezvoltării reformelor din justitie şi sprijină consolidarea luptei anticorupţie în România. Când vorbim de instrumente în combaterea corupţiei, Suedia constituie pentru noi un model de urmat. Lipsa imunităţilor şi a privilegiilor speciale, transparenţa autorităţilor în ceea ce priveşte cheltuirea banului public, principii care sunt stipulate în Constituţia Suediei, în urma cu peste 200 de ani, sunt demne de a fi însuşite şi de ţara noastră", a spus Laura Kovesi.

Procurorul şef al DNA a adăugat că decoraţia reprezintă o recunoaştere a eforturilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie de la lucra cu profesionalism şi corectitudine.

"Meritul meu este doar acela de a coordona o echipă formată din profesionişti, oameni curajoşi care cred într-o Românie fără corupţie, într-o ţară în care onestitatea este un reflex, iar competenţa este criteriul cel mai important", a mai spus Kovesi.

Ea s-a referit şi la presiunile la care este supusă.

"Toate presiunile, toate încercările de intimidare, de hărţuire în viaţa personală sau în plan profesional nu au succes. Noi continuăm munca noastră la fel de consecvenţi şi hotărâţi. În momentele noastre de cumpănă suntem susţinuţi de oameni curajoşi şi cinstiţi care ne încurajează şi ne ajută să continuăm activitatea indiferent de provocări", a spus Laura Kovesi.

Discursul şefei DNA a fost urmat de proiectarea unui scurt film, realizat de Ambasada Suediei, cu oameni de pe stradă, dar şi cu jurnalişti sau ambasadori, care o încurajează pe şefa DNA în lupta anticorupţie.

Printre cei care apar în film sunt ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Hans Klemm, şi jurnalistul Moise Guran.

Momentul a fost urmat de cuvântul ambasadorului Suediei, care a arătat că Laura Codruţa Kovesi este persoana potrivită în fruntea DNA.

"Înfiinţarea DNA, independentă de influenţele politice, la începutul anilor 2000, a fost o importantă piatră de hotar şi putem vedea, din experienţa în lupta anticorupţie a altor ţări, că un cadru legal adecvat pentru accesarea resurselor nu este o garanţie a succesului. E necesar ca la conducere să fie oameni potriviţi şi desemnarea Laurei Codruţa Kovesi ca şef al DNA a arătat că instituţia este condusă acum de persoana potrivită", a spus ambasadorul Suediei la Bucureşti, Anneli Lindahl Kenny.

Ea a explicat că Ordinul Steaua Polară a fost înfiinţat în 1748 ca decoraţie conferită de rege pentru merite civice şi pentru serviciu devotat, iar din 1975 este acordat doar străinilor şi membrilor Casei Regale din Suedia.

Anneli Lindahl Kenny a mai spus că Ordinul conferit Laurei Kovesi reprezintă recunoaşterea meritelor şefei DNA şi ale instituţiei pe care o conduce, dar şi ale naţiunii române, care prin intermediul "unei femei curajoase", dă un exemplu Europei şi întregii lumi.

"Prin dăruirea dumneavoastră aţi reuşit să daţi multor români speranţe într-un viitor mai bun", a mai spus ambasadorul Suediei, care i-a urat succes în continuare procurorului şef al DNA.

La Ambasada Suediei a avut loc, joi dimineaţă, ceremonia de decorare a Laurei Codruţa Kovesi, procurorul şef al DNA, care a fost distinsă cu titlul de Comandor al Ordinului Steaua Polară de către regele Suediei pentru ”lupta susţinută şi curajoasă împotriva corupţiei din România care constituie paşi importanţi spre îmbunătăţirea transparenţei şi a statului de drept în România”.

Titlul i-a fost înmânat Laurei Kovesi de către ambasadorul Suediei la Bucureşti, Anneli Lindahl Kenny, în prezenţa ministrului Justiţiei, Raluca Prună, a ambasadorului Statelor Unite la Bucureşti, Hans Klemm, precum şi a mai multor ambasadori ai unor state din Uniunea Europeană, a reprezentanţilor DNA şi ai altor instituţii şi ONG-uri din România care luptă împotriva corupţiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.