Preşedintele Klaus Iohannis a transmis joi, cu prilejul Zilei Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene, că alocarea, începând cu acest an, a 2,5% din PIB pentru Apărare va permite derularea de proiecte majore de înzestrare a Forţelor Aeriene şi de îmbunătăţire semnificativă a condiţiilor de executare a misiunilor de luptă, precum suplimentarea aeronavelor F-16, care fac tranziţia către platformele F-35. Şeful statului mai spune cî totodată, pe teritoriul ţării noastre urmează constituirea unui hub regional de instruire dedicat aeronavelor F-16, ceea ce va conferi României poziţionarea ca lider regional pe acest palier.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În fiecare an, pe 20 iulie, sărbătorim Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene, odată cu cea a Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, patronul spiritual al acestora. Aducem astăzi un omagiu tuturor celor care au servit sau servesc cu profesionalism şi devotament, în ţară şi în străinătate, Forţele Aeriene, precum şi aviaţia civilă de transport, utilitară şi sportivă din România. Totodată, îi comemorăm pe temerarii pionieri ai aviaţiei româneşti şi pe cei care, personal navigant sau auxiliar, au făcut sacrificiul suprem pe câmpul de luptă, în teatrele de operaţii în care România a fost prezentă, precum şi în misiunile şi exerciţiile desfăşurate pe teritoriul naţional”, transmite preşedintele. 

Klaus Iohannis arată că ”Forţele Aeriene Române reprezintă o componentă modernă şi importantă a Armatei României, fiind capabile să execute întreaga gamă de misiuni, de la apărarea spaţiului aerian naţional şi aliat până la sprijinirea autorităţilor publice în cazul unor situaţii de urgenţă”

”Contextul actual de securitate, deosebit de dificil, generat de războiul declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei, a scos în evidenţă, încă o dată, importanţa Forţelor Aeriene Române ca mijloc de răspuns la provocările militare de securitate din regiunea Mării Negre şi de pe întregul Flanc Estic. Acţiunile oportune desfăşurate de aviatorii militari, alături de militarii din celelalte categorii de forţe şi structuri ale Armatei României, contribuie semnificativ la consolidarea profilului ţării noastre la nivel regional şi euroatlantic, dând consistenţă eforturilor naţionale de creştere a securităţii aliate în regiune”, precizează Klaus Iohannis.

Potrivit şefului statului, ”Forţele Aeriene Române se află în plin proces de modernizare, ca parte a întăririi posturii de apărare a României, în concordanţă cu deciziile aliate luate la ultimele Summituri NATO”.

”Alocarea, începând cu acest an, a 2,5% din PIB pentru Apărare va permite derularea de proiecte majore de înzestrare a Forţelor Aeriene şi de îmbunătăţire semnificativă a condiţiilor de executare a misiunilor de luptă, precum suplimentarea aeronavelor F-16, care fac tranziţia către platformele F-35. Totodată, pe teritoriul ţării noastre urmează constituirea unui hub regional de instruire dedicat aeronavelor F-16, ceea ce va conferi României poziţionarea ca lider regional pe acest palier, contribuind astfel la creşterea coeziunii, demonstrarea unităţii şi întărirea posturii de descurajare şi apărare euroatlantică”, subliniază preşedintele. 

”Dragi aviatori şi membri ai Forţelor Aeriene, sărbătoriţi astăzi, cu mândrie, apartenenţa la marea familie a Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene. Implicarea şi profesionalismul cu care vă dedicaţi tuturor misiunilor contribuie la creşterea prestigiului ţării noastre la nivel regional şi aliat. Vă încurajez să continuaţi cu aceeaşi abnegaţie, spirit de sacrificiu şi devotament şi vă doresc multă sănătate şi succes. La mulţi ani Aviaţiei Române şi Forţelor Aeriene!”, arată preşedintele în mesaj. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.