Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că este regretabil ce s-a întâmplat în cazul Ditrău, dar că astfel de cazuri au mai fost şi în alte zone din ţară, unde nu s-au mediatizat. ”Orice astfel de act de intoleranţă trebuie respins, indiferent unde se întâmplă, indiferent din partea cui vine, indiferent dacă sunt implicaţi oameni simpli sau oameni de conducere”, spune Kelemen Hunor, precizând că în continuare vom mai avea nevoie de forţă de muncă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ceea ce s-a întâmplat este absolut regretabil, s-a întâmplat şi în altă parte, s-a întâmplat şi în Vâlcea, s-a întâmplat şi la Cluj, doar că nu a fost mediatizat. Orice astfel de act de intoleranţă trebuie respins, indiferent unde se întâmplă, indiferent din partea cui vine, indiferent dacă sunt implicaţi oameni simpli sau oameni de conducere. Deci nu se poate accepta. Nu contează de unde vine o astfel de iniţiativă sau un astfel de act. Pe de altă parte, nu trebuie toată comunitatea  stigmatzată, fiindcă nu există o vină colectivă. A fost un conflict de muncă de la care lucrurile au plecat spre această hai să spunem revoluţie, dar în acest moment, lucrurile s-au calmat. Din păcate, în continuare vom avea nevoie de forţă de muncă pentru că nu avem forţă de muncă şi trebuie să aducem de  undeva, cu acte în regulă, în mod legal, ceea ce se şi întâmplă în România, în toate zonele şi în aproape toate sectoarele economice. Trebuie să avem răbdare, trebuie să ştim să explicăm de ce se întâmplă acest lucru”, a declarat Kelemen Hunor, la Digi24, marţi seara.

Kelemen Hunor spune că noi, cei care trăim în România, suntem vinovaţi de aceste cazuri, precum cel de la Ditrău.

”Vinovaţii suntem noi, cei care trăim în această ţară, dacă există vreun vinovat. Instituţiile statului, oamenii politici, şcoala noastră, lipsa educaţiei şi nu e bine să dai vina spre alţii. E o prostie să dai vina spre alţii”, a mai spus liderul maghiar.

Preşedintele UDMR a vorbit şi despre lipsa forţei de muncă, având în vedere ”plecările masive în vestul continentului”.

”Cifrele demografice la mobilitate, la plecări masive în zona de vest a continentului, fiecare  ţară va avea nevoie de forţă de muncă. Şi România va avea nevoie de forţă de muncă în continuare şi nu vom scăpa, din păcate, cum şi Ungaria şi Polonia şi toate celelalte ţări din zonă, Slovacia, Bulgaria, cifrele sunt mult mai dezastruoase decât la noi, vor căuta forţă de muncă”, a mai precizat Kelemen Hunor.

IPJ Harghita a deschis dosar de cercetare penală pentru incitare la ură şi discriminare, în scandalul de la Ditrău, judeţul Harghita, unde localnicii au refuzat să accepte doi cetăţeni din Sri Lanka.

Aproximativ trei sute de persoane au participat la o întâlnire cu primarul, spunându-şi nemulţumirile. Unii au explicat că nu este vorba despre discriminare, reproşurile lor fiind îndreptate mai mult spre patronul brutăriei, decât spre cei doi străini.

Patronul a transmis o scrisoare în care a explicat că va retrage din producţiecei doi străini şi a cerut scuze localnicilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.