Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se va reuni, miercuri, pentru a aviza proiectul de Ordonanţă de Urgenţă adoptat marţi de Guvern pentru modificarea şi completarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, la solicitarea Ministerului Justiţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Plenul CSM are pe ordinea de zi de miercuri un singur punct: "Solicitarea Ministerului Justiţiei, de avizare, de către Consiliul Superior al Magistraturii, în temeiul art. 38 alin. (3) din Legea nr. 317/2004, a proiectului de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, transmis Consiliului la data de 31.01.2017".

Solicitarea Ministerului Justiţiei a fost transmisă marţi, potrivit documentelor postate pe site-ul CSM. Astfel, într-o notă scrisă de mână pe solicitarea ministerului este trecută ora 17.00, alături de menţiunea: "Membrilor CSM pe e-mail. Comisia 1 CSM, DLDC, ICCJ, instanţe şi PICCJ, parchete".

În document sunt subliniate cuvintele "proiect de ordonanţă", "Codului Penal", "Codului de Procedură Penală" şi "rugămintea de a-l aviza".

Documentul este semnat pe ultima pagină de ministrul Justiţiei. Tot acolo sunt trecuţi, ca avizând favorabil,  ministrul de Interne, Daniela Carmen Dan, şi ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, fără ca pe document să existe semnăturile celor doi miniştri.

Proiectul a suferit unele modificări faţă de prima variantă, care a primit aviz negativ din partea CSM.

Astfel, pentru favorizarea făptuitorului nu există pedepse în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative. Mai precis, membrii Guvernului şi ai Parlamentului nu pot fi acuzaţi de favorizarea făptuitorului.

Totodată, dispare neglijenţa în serviciu, iar în cazul abuzului în serviciu, funcţionarul trebuie să încalce legea "cu ştiinţă", pentru a fi pedepsit.

OUG menţine termenul de şase luni până la care pot fi făcute denunţuri şi pragul de 200.000 de lei pentru infracţiunea de abuz în serviciu.

Guvernul a adoptat, marţi seară, prin Ordonanţă de Urgenţă, modificarea codurilor penale, a anunţat ministrul Justiţiei, Florin Iordache.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.