Omul de afaceri Vasile Tofan şi firma sa Global Eco Center au fost trimişi în judecată, miercuri, de Parchetul instanţei supreme pentru infracţiunea de neluare a măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri, după ce ar fi depozitat, în septembrie 2010, la Glina, substanţe periculoase, inclusiv cianuri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii susţin că, în cursul anului 2010, în calitate de administrator al S.C. Global Eco Center S.R.L., Vasile Tofan nu a luat măsurile de eliminare totală a substanţelor periculoase din deşeurile provenite de pe fosta platformă Aro Câmplung Muscel, acestea fiind neîntemeiat declarate deşeuri stabilizate şi transportate la depozitul de deşeuri Glina, pe 17 septembrie 2010.

"Potrivit rapoartelor de expertiză criminalistică întocmite de experţi din cadrul Institutului Naţional de Expertize Criminalistice, cu sprijinul specialiştilor de la Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului şi S.C. W.R. S.R.L., deşeurile analizate fizico-chimic sunt deşeuri de tip nămol sau şlam rezultate din tratarea prin procedee fizico-chimice a apei rezultate din procesele tehnologice de tratare chimică a suprafeţelor metalice (procese de galvanizare, procese de zincare); totodată, s-a determinat pH-ul şi conţinutul de substanţă uscată, prezenţa şi concentraţiile azotului amoniacal, sulfaţilor, cianurilor totale, cromului hexavalent, metalelor grele (cupru, nichel, plumb, zinc), ale hidrocarburilor policiclice aromatice şi ale produselor petroliere totale", se arată în rechizitoriu.

Anchetatorii mai susţin că obţinerea substanţelor periculoase s-a datorat aplicării necorespunzătoare şi/sau incompletă a procedurilor de tratare a deşeurilor periculoase, nerespectării procedurilor de prelevare a probelor de deşeuri pentru analizele fizico-chimice, trimiterii la ICIM Bucureşti a unei probe prelevate din alte deşeuri decât cele transportate la depozitul Glina, amestecarea deşeurilor la locul de tratare şi depozitare, trimiterea la depozitul Glina a altor deşeuri decât cele pentru care se realizaseră determinările la ICIM Bucureşti.

"În concluzie, deşeurile în cauză constituie deşeuri periculoase, caracterizate de proprietatea de pericol H 14 - «Ecotoxic» -  deşeuri care prezintă sau pot prezenta riscuri imediate ori întârziate pentru unul sau mai multe sectoare ale mediului înconjurător, acestea neputând face obiectul unei depozitări în vreunul dintre depozitele din ţară în baza unicului act normativ ce reglementa această activitate - fapt care dovedeşte că pretinsele tehnologii de stabilizare, susţinute de Tofan Vasile şi S.C. Global Eco Center S.R.L. ca fiind realizate, nu au existat ori dacă s-au efectuat unele activităţi, acestea nu au fost apte să conducă la rezultatele prevăzute de lege", precizează anchetatorii.  

În cauză a fost instituită măsura sechestrului asigurător asupra unui teren din municipiul Iaşi, aparţinând S.C. Global Eco Center S.R.L. Dosarul a fost trimis spre soluţionare Judecătoriei Câmpulung.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.