Ministrul Justiţiei, Radu Marinescu, a declarat marţi, după discuţiile cu Sindicatul grefierilor, despre efectele Ordonanţei cu privire la sporuri, că a accentuat faptul că este vorba de o măsură temporară. El a dat asigurări că în acest moment nu există măsuri care să afecteze veniturile din sistem.
”În limita competenţelor noastre instituţionale şi întrucât avem, între altele, şi atribuţii în ceea ce priveşte iniţiativa legislativă cu privire la statutul acestora, cu promptitudine am primit la discuţii reprezentanţii Sindicatului grefierilor şi am discutat despre tot ceea ce îi preocupă, în mod legitim, în momentul de faţă. Am discutat inclusiv despre efectele acestei ordonanţe de urgenţă cu privire la sporuri, accentuând că este vorba de o măsură temporară şi privind în viitor, pentru bugetul următorului an, la modalităţile în care aceste chestiuni vor putea să fie reglate”, a declarat ministrul Justiţiei, la Digi 24.
Marinescu a precizat că, aşa cum e în cuprinsul ordonanţei de urgenţă, măsura este temporară.
”De aceea, în virtuţa rolului nostru de mediator în ceea ce priveşte activitatea profesională a grefierilor, i-am asigurat de sprijinul nostru, în dialog cu tot factorii instituţionali, pentru a găsi resursele de echilibrare financiară pentru a asigura stabilitatea statutului profesional al grefierului, în viitor”, a menţionat el.
Întrebat despre posibile blocaje în instanţe, ministrul Justiţiei a menţionat că în momentul de faţă, au un dialog foarte bun cu reprezentanţii profesiilor din mediul judiciar.
”Avem un dialog foarte bun cu Consiliul Superior al Magistraturii, avem, iată şi intenţionăm să avem în continuare, o colaborare foarte bună cu reprezentanţii grefierilor. În momentul de fapt, activitatea judiciară se desfăşoară corespunzător. Activitatea judiciară din România a fost evaluată pozitiv, inclusiv pe factorii europeni. Suntem foarte preocupaţi în momentul de faţă să răspundem unor aşteptări legitime din domeniul judiciar”, a mai spus Radu Marinescu.
Potrivit ministrului, intenţia este de găsire a unor soluţii, inclusiv legislative şi instituţionale, pentru degrevarea grefierilor, a judecătorilor şi a procurorilor, un volum mare de activitate care înseamnă o presiune asupra personalului, el arătând că în acest sens, lucrează pentru identificarea unor soluţii.
”În ceea ce priveşte veniturile, în momentul de faţă, în afara acestei Ordonanţe cu privire la sporuri, nu există măsuri care să afecteze veniturile, indemnizaţiile din sistem. Nu considerăm, noi, Ministerul Justiţiei cel puţin, că ar trebui afectat statutul profesional al celor din Justiţie, pentru că este deosebit de important pentru societate”, a mai arătat Marinescu.
Angajaţii din sistemul bugetar au declanşat, marţi, a doua zi de proteste, după aprobarea Ordonanţei de Urgenţă care plafonează la 300 de lei brut sporul pentru condiţii vătămătoare de muncă începând de la 1 iulie şi până la sfârşitul anului.
Zeci de salariaţi ai Ministerului Finanţelor s-au dus la uşa ministrului Alexandru Nazare şi discută cu acesta.
Proteste ample au loc în mai multe oraşe din ţară, iar protestatarii ameninţă cu blocarea totală a activităţii şi cu riscul de a nu mai putea fi plătite pensiile şi salariile românilor.
Şi angajaţii Primăriei Municipiului Bucureşti au declanşat un protest spontan în faţa instituţiei. Şi angajaţii Curţii de Apel Bucureşti au protestat în faţa instituţiei, iar apoi au pornit spre Ministerul Justiţiei.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.