Preşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, a declarat, miercuri, la Alba Iulia, că Guvernul a încercat să îşi facă imagine prin campania privind Cuminţenia Pământului, iar acum vrea "să se spele pe mâini” şi a trimis problema la Camera Deputaţilor, adăugând că "românii au fost minţiţi şi păcăliţi cu acest subiect” şi nu crede că îşi vor putea primi banii înapoi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Florin Iordache a spus, într-o conferinţă de presă, că Guvernul încearcă acum "să se pele pe mâini” cu problema privind campania de subscripţie publică pentru achiziţionarea Cuminţeniei Pământului şi de aceea a trimis-o la Camera Deputaţilor. El a spus că acest proiect nu mai poate fi discutat de Camera Deputaţilor în această legislatură.

"Guvernul, ca să se spele pe mâini, a trimis-o Camerei Deputaţilor. Clar Camera Deputaţilor nu mai poate discuta acum acest proiect de lege. Urmează ca viitorul Guvern şi viitoarele comisii de buget şi de cultură să analizeze acele amendamente pe care le-au trimis acum dar a fost un proiect făcut prost, în grabă şi viitorul Guvern, şi viitorul Parlament trebuie să analizeze foarte bine acest proiect de lege (…) A fost un joc mediatic acesta de a trimite către Camera Deputaţilor nişte amendamente, o formulă că, vezi Doamne, se gândesc la oameni. Marea problemă e să identificăm cei 100.000 de oameni să le dăm banii înapoi” a spus Iordache.

El a afirmat că din punctul său de vedere "românii au fost minţiţi şi păcăliţi cu acest subiect care vizează Cuminţenia Pământului.”

"Eu cred că românii au fost minţiţi şi păcăliţi cu acest subiect care vizează Cuminţenia Pământului. Este un bun naţional, un patrimoniu naţional dar cred că modul în care de la 4 – 5 milioane de euro cât era evaluată la cele 11 milioane, şi din câte ştiu eu sunt organele statului care în acest moment anchetează cum s-a ajuns la această sumă, modul în care s-a mers pe buna credinţă a românilor, sunt peste 100.000 de oameni care au donat de la 2 euro la sume mai mari pentru a fi achiziţionată Cuminţenia Pământului, aceşti oameni au fost înşelaţi şi păcăliţi. În acest moment avem din partea Guvernului nişte amendamente care caută soluţii să dea banii înapoi sau să identifice cumva ce se întâmplă cu acea sumă. Eu cred că, în mod transparent, Guvernul nu trebuia să apeleze la un tertip” a afirmat Iordache.

În altă ordine de idei, el a spus că Guvernul ar fi trebuit să explice corect românilor privind alocarea unor bani pentru achiziţionarea operei, însă în schimb "au fost păcăliţi şi înşelaţi” de Guvern crezând că astfel îşi atrage simpatia acestora.

Întrebat dacă românii îşi vor primi banii înapoi, Iordache a spus că nu crede că acest lucru este posibil deoarece nu pot fi identificaţi donatorii şi nu există o soluţie pentru restituirea sumelor.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a mai spus că, din păcate, s-a profitat de buna credinţă a românilor pentru a fi păcăliţi şi înşelaţi, iar Guvernul a încercat să îşi facă imagine pe Brâncuşi.

"A fost un joc de imagine. Guvernul a încercat să îşi facă imagine pe Brâncuşi. E un simbol naţional, eu cred că simbolurile naţionale nu trebuie politizate, cum nici 1 Decembrie nu trebuie politizat şi tras de partea unora sau altora. Brâncuşi e al tuturor românilor, 1 Decembrie e a tuturor românilor, nu trebuie să ni-l asumăm doar unii sau alţii pe Brâncuşi sau ziua de 1 Decembrie”, a mai spus Florin Iordache.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, a declarat, marţi, că este practic imposibil ca banii donaţi pentru sculptura lui Brâncuşi ”Cuminţenia Pământului” să fie returnaţi în acest an, dar că amendamentul trimis Parlamentului care cere ca termenul de returnare să fie amânat până la 31 decembrie 2017 nu înseamnă că banii nu pot fi daţi şi la începutul anului viitor.

Ministerul Culturii a adresat o scrisoare Parlamentului, cuprinzând o listă de amendamente propuse la OUG privind achiziţionarea ”Cuminţeniei Pământului”, printre acestea fiind şi solicitarea ca termenul de returnare a donaţiilor să fie amânat cu un an, până la 31 decembrie 2017.

Actualele prevederi din OUG privind achiziţionarea operei de artă prevăd că banii din donaţii trebuie returnaţi până cel târziu la 31 decembrie 2016, în cazul în care Guvernul eşuează în cumpărarea "Cuminţeniei Pământului".

Ministerul Culturii a propus Parlamentului ca acest termen să fie avansat pentru 31 decembrie 2017, urmând ca toate procedurile, condiţiile şi termenele să fie stabilite prin HG până cel târziu la data de 30 iunie 2017.

"Având în vedere complexitatea şi noutatea reglementării prevăzute la art. 4 alin (5) (procedura de returnare a donaţiilor în cazul în care nu se achiziţionează opera de artă), se impune prorogarea acestui termen până la 30 iunie 2017, urmând ca restituirea efectivă a sumelor donate conform prezentei ordonanţe de urgenţă să se realizeze până cel târziu la 31 decembrie 2017", se arată în motivaţia Ministerului Culturii.

Persoanele care doresc returnarea banilor trebuie să ceară acest lucru în mod expres, în scris, Ministerului Culturii în termen de 40 de zile de la intrarea în vigoare a legii pentru aprobarea OUG.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.