Preşedintele Klaus Iohannis susţine, în mesajul transmis de Ziua Internaţională Anticorupţie, că este "absolut fundamental" pentru sănătatea statului şi a societăţii ca fenomenul corupţiei să fie combătut cu fermitate de instituţiile responsabile, fie că este vorba despre corupţie politică, financiară, administrativă sau academică, corupţia din sistemul sanitar sau din educaţie. "Progresele societăţii româneşti din ultimii ani în ceea ce priveşte lupta anticorupţie sunt vizibile, dar efortul instituţiilor în această direcţie trebuie să fie unul continuu şi susţinut, respectând întru totul principiul potrivit căruia nimeni nu este mai presus de lege", consideră Iohannis.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Ziua Internaţională Anticorupţie, instituită prin Convenţia Naţiunilor Unite împotriva Corupţiei, reprezintă un prilej de a ne reaminti că eforturile noastre, ale tuturor, pentru o societate mai bună, în care integritatea este asumată la orice nivel, trebuie să continue într-un mod susţinut. Corupţia este un fenomen complex, adânc înrădăcinat în practicile celor care urmăresc folosirea puterii publice în interes personal sau de grup. Într-un sens larg, corupţia nu vizează doar luarea şi darea de mită. Mituirea, nepotismul, abuzul de putere sunt toate forme ale acestui flagel care erodează, de fapt, dezvoltarea unei societăţi", a afirmat Klaus Iohannis în mesajul transmis, miercuri, cu ocazia Zilei Internaţionale Anticorupţie.

El a subliniat că sancţiunile trebuie să fie de aşa natură încât să descurajeze corupţia.

"Fie că vorbim despre corupţie politică, financiară, administrativă sau academică, corupţia din sistemul sanitar sau din educaţie, este absolut fundamental pentru sănătatea statului şi a societăţii ca acest fenomen să fie combătut cu fermitate de instituţiile responsabile. Dimensiunea sancţionatorie trebuie să fie, într-adevăr, de natură să descurajeze aceste comportamente nocive care fac mult rău societăţii şi îi frânează progresul", a spus şeful statului.

Iohannis a adăugat însă că un rol important îl joacă educaţia.

"În acelaşi timp, fără un efort preventiv sistemic, axat pe construirea unei culturi a integrităţii, combaterea faptelor de corupţie nu va fi suficientă. Sistemul de educaţie formează viitori cetăţeni, iar asumarea unor valori comportamentale şi interiorizarea lor se realizează încă din primele etape ale dezvoltării tinerilor. Este, aşadar, nevoie să se discute mai mult despre valori şi despre moralitate în şcoli, într-un mod practic, interactiv", a susţinut Iohannis.

În mesajul preşedintelui se mai arată că: "Progresele societăţii româneşti din ultimii ani în ceea ce priveşte lupta anticorupţie sunt vizibile, dar efortul instituţiilor în această direcţie trebuie să fie unul continuu şi susţinut, respectând întru totul principiul potrivit căruia nimeni nu este mai presus de lege. Este nevoie deopotrivă şi de o atitudine fără echivoc a cetăţenilor faţă de actele de corupţie, care să se traducă printoleranţă zero faţă de cei care recurg la asemenea acte".

"Profund ataşat valorilor democratice şi principiului statului de drept, am acţionat şi voi acţiona în continuare pentru o construcţie legislativă şi instituţională care să se constituie într-un catalizator al unei Românii dezvoltate, construite pe integritate, onestitate şi bun-simţ", a conchis Iohannis.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.