Preşedintele Klaus Iohannis a trimis spre reexaminare Parlamentului legea pentru aprobarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului 122/2020 privind unele măsuri pentru asigurarea eficientizării procesului decizional al fondurilor externe nerambursabile destinate dezvoltării regionale în România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şeful statului arată în cerererea de reexaminare că actul normativ care i-a fost trimis la promulgare vizează, pe lângă aprobarea măsurilor cuprinse în OUG 122/2020, şi o serie de intervenţii legislative referitoare la Programul pilot de descentralizare pentru dezvoltare teritorială integrată pentru perioada de programare 2021-2027.

„Având în vedere că, în cadrul programului pilot de descentralizare menţionat, se elaborează şi se implementează investiţii teritoriale integrate (ITI), prin completarea adoptată de Parlament în cuprinsul Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 122/2020, sunt desemnate Agenţiile pentru Dezvoltare Regională (ADR) care acordă asistenţă tehnică în cadrul proiectului pilot, zonele pentru care se aplică ITI, asociaţiile de dezvoltare intercomunitară şi judeţele în care va fi implementat programul pilot, precum şi modalitatea de calcul a sumei alocate pentru aceste investiţii”, precizează Klaus Iohannis în solicitarea de reexaminare.

El precizează că „dispoziţii referitoare la derularea Programului pilot de descentralizare pentru dezvoltare teritorială integrată pentru perioada de programare 2021-2027, respectiv la Agenţiile pentru Dezvoltare Regională (ADR) care acordă asistenţă tehnică în cadrul proiectului pilot, zonele pentru care se aplică ITI, asociaţiile de dezvoltare intercomunitară şi judeţele în care va fi implementat acest program pilot sunt prevăzute şi la art. unic pct. 3 din Legea nr. 176/2020 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 60/2020 privind unele măsuri financiare în vederea implementării proiectelor de infrastructură fazate din perioada de programare 2007-2013, finanţate din fondurile Uniunii Europene aferente perioadei de programare 2014-2020”.

Şeful statului mai argumentează că, în timp ce prin art. unic pct. 3 din Legea nr. 176/2020, cu referire la art. 4 alin. (7) lit. (b) din OUG nr. 60/2020, se stabilesc un număr de două ADR, anumite zone pentru care se aplică ITI, respectiv anumite asociaţii de dezvoltare intercomunitară şi judeţe vizate, prin legea supusă reexaminării se desemnează un număr de cinci ADR şi se adaugă ori se elimină, după caz, zone pentru care se aplică ITI, respectiv asociaţii de dezvoltare intercomunitară şi judeţe vizate.

„În acest context, al existenţei unor dispoziţii ce reglementează în mod diferit derularea Programului pilot de descentralizare pentru dezvoltare teritorială integrată pentru perioada de programare 2021-2027, precum şi al includerii acestor prevederi în acte normative diferite, cu privire la care legea transmisă la promulgare nu cuprinde o opţiune expresă în ceea ce priveşte modificarea/completarea/înlăturarea din dreptul pozitiv a prevederilor art. unic pct. 3 din Legea nr. 176/2020, respectiv a dispoziţiilor art. 4 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 60/2020, considerăm că, pentru a înlătura orice neclaritate în aplicare, dar şi pentru a respecta principiul calităţii legii în dimensiunile sale referitoare la securitatea raporturilor juridice, revine Parlamentului obligaţia atât de a stabili un cadru normativ coerent, prin instituirea unor norme clare, lipsite de orice echivoc cu privire la programul pilot de descentralizare menţionat, cât şi de a clarifica aplicarea dispoziţiilor menţionate din Legea nr. 176/2020” conchide preşedintele Klaus Iohannis. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.