Primăria Capitalei anunţă că în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) din 30 iulie 2025 vor fi supuse aprobării mai multe proiecte strategice de investiţii în transportul public, ce vizează modernizarea infrastructurii, a flotei de vehicule şi a conectivităţii reţelei urbane. Aceste proiecte sunt propuse pentru finanţare nerambursabilă prin Programul Regional Bucureşti–Ilfov 2021–2027, valoarea totală estimată a finanţării fiind de 385 milioane de euro. Primarul general interimar Stelian Bujduveanu afirmă că nu mai este timp de pierdut şi că Bucureştiul are nevoie „urgentă de un transport public modern, eficient şi accesibil”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Nu mai este timp de pierdut. Bucureştiul are nevoie urgentă de un transport public modern, eficient şi accesibil, iar fondurile europene reprezintă o şansă concretă pe care nu avem voie să o ratăm. Ne-am propus ca în luna august să depunem toate cererile de finanţare, astfel încât proiectele să poată fi implementate cât mai repede. Nu vorbim doar despre vehicule noi sau despre linii de tramvai reabilitate, ci despre dezvoltarea reală a oraşului – despre un Bucureşti în care timpul cetăţenilor contează, mobilitatea este predictibilă, aerul este mai curat, iar transportul public devine prima opţiune, nu ultima”, afirmă Stelian Bujduveanu, primarul general interimar al Capitalei

Potrivit Primăriei Capitalei, unul dintre proiecte propune achiziţia a 100 de troleibuze articulate (18 metri), moderne şi nepoluante, menite să sporească capacitatea şi calitatea transportului public. 

Un al doilea proiect vizează actualizarea studiului de oportunitate pentru achiziţia a 250 de tramvaie noi, dintre care 100 de tramvaie unidirecţionale cu lungimea de 36 metri şi 150 de tramvaie de 27 metri, dintre care 50 bidirecţionale.

„În prima etapă se propune achiziţia a 63 de tramvaie de 36 metri, cu finanţare nerambursabilă. Noile vehicule vor fi echipate cu dotări avansate pentru siguranţă şi confort, având podea joasă, accesibilitate sporită pentru persoanele cu dizabilităţi, consum energetic redus, zgomot diminuat, precum şi sisteme tehnice inteligente (STI)”, precizează sursa citată.

Un alt proiect de importanţă majoră vizează extinderea reţelei de tramvai pe Prelungirea Ghencea, prin realizarea unei noi linii de aproape şase kilometri (cale dublă), între Terminal 41 – Strada Braşov – Prelungirea Ghencea – Domneşti, incluzând o buclă de întoarcere. Proiectul prevede achiziţia a 16 tramvaie moderne pentru operarea noii linii, realizarea a 12 treceri pietonale semaforizate, lucrări de canalizare, iluminat public, relocare de utilităţi, spaţii verzi, crearea unui nod intermodal Park & Ride, cu parcare supraterană şi conexiune cu infrastructura feroviară, precizează Primăria Capitalei.

Aceeaşi sursă completează că un alt set de proiecte vizează modernizarea a aproximativ 50 de kilometri de linii de tramvai vechi, aflate într-o stare avansată de uzură şi care necesită înlocuire completă. Pentru aceste trasee, contractele de execuţie au fost deja atribuite. Pe unele segmente lucrările sunt în curs de desfăşurare (cum este cazul liniei 5 sau Bulevardului Expoziţiei), în timp ce pentru altele ne aflăm în faza de obţinere a avizelor necesare demarării lucrărilor.

În cadrul aceleiaşi şedinţe, CGMB va analiza două proiecte privind modernizarea completă a depourilor de tramvaie Titan şi Colentina, în vederea adaptării acestora la exploatarea tramvaielor moderne de 35–37 metri. Potrivit sursei citate, ambele depouri au infrastructuri învechite şi neadaptate cerinţelor tehnice actuale. Proiectele prevăd demolarea clădirilor existente şi reconstruirea unor facilităţi moderne (hale de întreţinere şi garare, spaţii tehnice şi administrative), modernizarea reţelelor electrice, a posturilor de transformare şi a instalaţiilor de alimentare, automatizarea proceselor operaţionale, prin implementarea de sisteme digitale de management şi control, reorganizarea circulaţiei interne pentru optimizarea fluxurilor de vehicule şi amenajarea de spaţii verzi şi securizarea incintelor.

„Proiectele sunt esenţiale pentru modernizarea reţelei de transport electric din Capitală şi sunt propuse pentru finanţare nerambursabilă din fonduri europene, în cadrul Programului Regional Bucureşti–Ilfov 2021–2027. Ele vor contribui la creşterea siguranţei, confortului şi eficienţei transportului public de suprafaţă”, arată Primăria Capitalei.

Potrivit sursei citate, aceste investiţii sunt esenţiale pentru integrarea noii flote în reţeaua de transport public, asigurând totodată eficienţă operaţională sporită, reducerea poluării şi creşterea calităţii serviciilor publice oferite cetăţenilor (reducerea timpilor de aşteptare în staţii, creşterea vitezei de deplasare, îmbunătăţirea confortului în timpul călătoriei etc).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.