Tribunalul Bucureşti a decis ca primarul Capitalei să plătească o amendă de 20% din salariul minim brut pe zi de întârziere, cu aplicare din 2 martie 2017, iar municipalitatea să achite penalităţi de 100 de lei pe zi, pentru că nu a fost pusă în aplicare o decizie definitivă privind scoaterea din încadrarea ca spaţiu verde a unui teren de peste 1.800 de metri pătraţi. Primăria Capialei spune că decizia nu este definitivă şi va fi contestată după ce instanţa va redacta motivarea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Amenda a fost dată pentru neexecutarea unei sentinţe din 22 septembrie 2015, devenită irevocabilă printr-o decizie a Curţii de Apel Bucureşti  din 7 martie 2016, prin care Consiliul General al Municipiului Bucureşti a fost obligat să emită o hotărâre de încadrare urbanistică pentru un teren în suprafaţă de 1.838 de metri pătraţi de pe Şoseaua Gheorghe Ionescu Siseşti, nr. 273, din Sectorul 1, reclamanţi în cauză fiind Valentin Vărvăroi, Mihaela Daniela Ajidăucei şi Lenuţa Radu.

“Anulează în parte PUG al Municipiului Bucureşti aprobat prin HCGMB nr. 269/2000, cu privire la încadrarea în zona spaţiilor verzi publice cu acces nelimitat, subzona V1a parcuri, grădini, scuaruri şi fâşii plantate publice, a terenului intravilan în suprafaţă totală de 1.838 mp aflat în proprietatea reclamantului şi intervenientelor. Obligă pârâtul CGMB să emită o hotărâre prin care să încadreze urbanistic terenul în subzona L1a locuinţe individuale şi colective mici, cu maxim P+2 niveluri, situate în afara perimetrului de protecţie”, potrivit decizie devenite irevocabile.

În condiţiile în care, de la rămânerea irevocabilă a sentinţei, CGMB nu a emis hotărârea dispusă de instanţă, în martie 2017, cei trei reclamanţi au dat în judecată Consiliul General, municipalitatea şi pe primarul general, cerând sancţiuni.

Tribunalul Bucureşti a admis cererea reclamanţilor, în 10 mai, şi a decis ca primarul general să plătască o amenda de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, cu aplicare din 2 martie şi până la executarea obligaţiei stabilite prin hotărârea irevocabilă din 2016.

“Obligă Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Bucureşti - prin Primar la plata către reclamanţii Vărvăroi Valentin, Ajidăucei Mihaela Daniela şi Radu Lenuţa a unei penalităţi de 100 de lei pe zi de întârziere, de la data de 02.03.2017 şi până la data executării obligaţiei prevăzute în titlul executoriu reprezentat de sentinţa civilă nr. 5930/22.09.2015 a Tribunalului Bucureşti, definitivă prin decizia civilă nr. 1283/07.03.2016 a Curţii de Apel Bucureşti. Respinge cererea, în rest, ca neîntemeiată. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare”, se mai arată în decizia Tribunalului Bucureşti.

Primăria Capitalei spune că decizia Tribunalului Bucureşti din 10 mai nu este definitivă şi că, după ce instanţa va redacta motivarea şi o va comunica, municipalitatea o va contesta. 

“Subliniem faptul că, prin Decizia civilă nr. 1283/07.03.2016, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, instanţa de recurs a admis excepţia lipsei calităţii procesual pasive a Municipiului Bucureşti prin Primarul General, prin urmare Primarul General nu are calitate în acest dosar”, a precizat municipalitatea.

Oficialii Primăriei Capitalei mai spun că hotărârea de încadrare urbanistică stabilită prin decizia irevocabilă a instanţei urmează să fie emisa de CGMB, în baza Legii 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul, “în versiunea în vigoare la data pronunţării Sentinţei civile nr. 5930/ 22.09.2015, doar prin aprobarea unui plan urbanistic zonal (PUZ), elaborat şi avizat în condiţiile legii”.

Municipalitatea precizează că, în urma sentinţei din 7 martie 2016, a transmis Universităţii de Arhitectură şi Urbanism ”Ion Mincu”, cea care se ocupă de elaborarea Planului Urbanistic General al Municipiului Bucureşti, solicitarea de a include prevederile hotărârii judecătoreşti în reglementările urbanistice.

“Prin urmare, Primarul General al Municipiului Bucureşti, prin aparatul de specialitate, respectiv Direcţia Generală Dezvoltare Urbană, a făcut demersurile necesare în vederea punerii în executare a hotărârii judecătoreşti menţionate”, mai arată municipalitatea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.