Meteorologii anunţă că, începând de sâmbătă de la ora 21.00, se înregistrează instabilitate atmosferică accentuată în cea mai mare parte a ţării, fiind anunţate vijelii, ploi torenţiale şi grindină. Duminică noapte, dar şi luni până la ora 23.00, în nouă judeţe ale ţării, dar şi în zonele montane din alte şase judeţe, cantitatea de precipitaţii va ajunge şi la 90 de litri pe metru pătrat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Meteorologii au emis, sâmbătă, mai multe avertizări de instabilitate atmosferică accentuată

De sâmbătă de la ora 21.00 este în vigoare un cod galben în sudul Banatului, local în Transilvania şi Moldova, precum şi în zona Carpaţilor Meridionali şi în cea mai mare parte a Orientalilor.

”Vor fi intervale cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin intensificări ale vântului cu aspect de vijelie, frecvente descărcări electrice, averse ce vor avea şi caracter torenţial şi căderi de grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 15 – 20de litri pe metru pătrat, şi punctiform 35 - 45 de litri pe metru pătrat”, anunţă meteorologii.

Potrivit acestora, astfel de fenomene se vor semnala pe arii mai restrânse şi în restul teritoriului, cu precădere în nordul Olteniei şi al Munteniei.

”Pe arii extinse în sudul şi în sud-estul ţării valorile termice vor caracteriza în continuare o noapte tropicală, cu temperaturi minime ce nu vor coborî sub 20 de grade, iar disconfortul termic va fi încă ridicat”, mai anunţă meteorologii.

De duminică noapte, instabilitate atmosferică devine ”deosebit de accentuată” şi se vor înregistra ploi însemnate cantitativ.

Vor fi sub cod portocaliu judeţele Gorj, Vâlcea, Mehedinţi, Dolj, Olt, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Teleorman şi zonele de munte din judeţele Hunedoara, Alba, Sibiu, Braşov, Covasna şi Buzău.

”Instabilitatea atmosferică va fi deosebit de accentuată şi se va manifesta prin averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie şi căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin cumulare se vor înregistra cantităţi de apă de 50 - 70 de litri pe metru pătrat şi pe arii restrânse 80 - 90 de litri pe metru pătrat.

În acelaşi timp, sudul Banatului, jumătatea estică a Munteniei, cea mai mare parte a Moldovei şi local Transilvania se vor afla sub cod galben de furtuni, cu cantităţi de precipitaţii ce pot ajunge până la 50 de litri pe metrun pătrat.

”Duminică, în sudul extrem al ţării indicele temperatură-umezeală (ITU) se va apropia la orele amiezii de pragul critic de 80 de unităţi”, mai spun meteorologii.

Avertizările sunt valabile până luni seară, la ora 23.00.  

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.