Primarii localităţilor Galaţi şi Cahul (Republica Moldova) au semnat, marţi, un protocol de colaborare între cele două municipii, evenimentul fiind marcat de un incident, după ce un bărbat a devenit extrem de vocal şi a cerut demiterea directorului Muzeului de Istorie din Galaţi pe motiv că acesta ar fi fost colaborator al fostei Securităţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Evenimentul de semnare a protocolului de colaborare între municipiile Galaţi şi Cahul a avut loc, marţi, la sediul Muzeului de Istorie din Galaţi, în prezenţa reprezentanţilor autorităţilor locale din cele două municipii.

Încă din debutul evenimentului, un bărbat, angajat al Muzeului de Istorie din Galaţi, a cerut ca directorul instituţiei muzeale, Cristian Călădăraru, să fie dat afară pe motiv că ar fi fost colaborator al fostei Securităţi.

”Nu are ce căuta aici un securist sau un turnător, aici ne luptăm numai cu ei”, a spus Marian Scripnic, restaurator în cadrul Muzeului.

Bărbatul a continuat să fie vocal, iar la un moment dat a intervenit şi primarul municipiului Galaţi care urma să semneze documentul împreuna cu primarul din Cahul.

”De ce vreţi să stricaţi un eveniment atât de frumos? Mulţumim că aţi stricat un eveniment frumos”, a spus primarul din Galaţi, Ionuţ Pucheanu.

În continuare, bărbatul a întrerupt de mai multe ori desfăşurarea evenimentului, solicitând acelaţi lucru ca directorul muzeului să fie demis.

”Vreau să fie demis, ce facem? Lucrăm cu securişti? Am depus petiţie şi la CJ şi la ANI. Sunt angajat la muzeu, sunt restaurator, de 9 ani. Legea lustraţiei în România a fost votată în 2012, dar sunt securişti în diferite instituţii, suntem conduşi de securişti, nu mai vreau asta, ei sunt în diferite instituţii publice din ţară”, a mai afirmat bărbatul.

Pe de altă parte, directorul Muzeului de Istorie din Galaţi a spus, în faţa jurnaliştilor prezenţi, că fost nevoit să semneze un angajament la Securitate, sub numele de cod ”Călugărul”, dar fără ca notele informative date să-i afecteze pe cei la care trebuia să facă referire, lucruri întâmplate între 1977 şi 1988.

”Problemele pe care el le ridică nu contest că nu ar fi reale, numai că acel proces care nu este încă terminat i-a dat dreptul lui să facă circul pe care l-a făcut astăzi. Eu am tacat în instanţă decizia acum un an şi este la Înalta Curte...În timpul cât am făcut armata, am fost arestat la întoarcere din concediu, dus în comenduirea garnizoanei din Galaţi, două zile am stat, mi s-a dat drumul acasă, fără explicaţii, doar atât scria pe hârtia pe care am primit-o, nerespectarea însemnelor militare ale supriorilor, am semnat, aveam nume de cod Călugărul. În niciuna din situaţii de fiecare dată am spus că nu am auzit vorbindu-se, si sunt aceste lucruri la dosar, nu am auzit ca x sau y să fi vorbit împotriva partidului sau ordinii sociale”, a spus Cristian Călădaru.

În cele din urmă, primarii Ionuţ Pucheanu (Galaţi) şi Nicolae Dandiş (Cahul) au semnat protocolul de colaborare dintre cele două municipii, după ce a fost o hotărâre în acest sens a fost adoptată atât de Consiliul Local al municipiului Cahul, cât şi de Consiliul Local al municipiului Galaţi. Hotărârea Consiliului Local Galaţi a fost iniţiată de grupul de consilieri locali PMP din municipiul Galaţi şi se referă la colaborări între cele două municipii în diverse domenii: economic, social, cultural, educativ.

”Deschidem astăzi uşa unor viitoare colaborări economice, culturale dar şi în alte domenii de activitate. Urmează să mergem împreună pe accesarea de fonduri transfrontaliere pentru ca ambele municipalităţi să beneficieze de investiţii ce pot fi atrase pe partea de maternitate, este primul proiect pentru care ne vom zbate împreună”, a spus primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu.

La rândul său, primarul din Cahul a spus că îşi doreşte ca în continuare în baza acestui protocol să fie realizatre proiecte comune.

”Salut întreaga asistenţă la acest eveniment important pentru neamul nostrum. Astăzi, 27 martie, semnăm un accord, un act aprobat de 27 de consilieri de la Cahul şi 27 de consilieri din Galaţi. Este important ca în acest acord şi obiectivele stabilite să nu fie doar un simplu act. Ne propunem obiective ambiţioase astfel încât cooperarea noastră să fie amplificată pe toate dimensiunile. Dacă este susţinerea politică a ambelor localităţi, dar şi la nivel de stat, avem toate instrumente şi resursele pentru a realiza proiecte concrete pentru comunităţile noastre”, a spus Nicolae Dandiş.

În finalul evenimentului, şi-au făcut apariţia la Muzeul de Istorie poliţişti şi jandarmi care au discutat cu bărbatul recalcitrant.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.