În prima zi a Legii antifumat, unii patroni de baruri au amenajat terase, încurajaţi de vremea frumoasă. La Cluj sau Timişoara, încă de la primele ore ale dimineţii, proprietarii de localuri au scos în faţa clădirilor mese şi scrumiere, astfel încât fumătorii să se simtă cât mai confortabil.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La Cluj-Napoca, prima zi a intrării în vigoare a Legii antifumat a fost respectată cu sfinţenie - restaurante, cafenele, instituţii sau baruri de la marginea oraşului au respectat noile dispoziţii, oferind fumătorilor alternativa de a ieşi pe terase sau în zone special amenajate, cu atât mai mult cu cât vremea a fost frumoasă.

Vremea bună a făcut ca ”tranziţia” fumătorilor din localuri spre exterior să fie mai uşoară. Astfel, încă de la primele ore ale dimineţii, proprietarii de localuri au scos în faţa clădirilor mese şi scrumiere, astfel încât fumătorii să se simtă cât mai confortabil. Patronii unor localuri din zona campusului studenţesc au profitat de vremea frumoasă şi au deschis şi terasele.

Pentru patronii care nu au avut însă această variantă, afacerile nu au mers atât de bine.

”Având în spate experienţele din străinătate, personal mi se pare o lege foarte bună. Pentru afacere însă se simt aceste restricţii. Studenţii vin la cafea şi ar fuma o ţigară, dar acum nu mai pot. Asta contează, pentru că cel puţin pentru început nu mai intră în local. Dar pentru sănătate e benefic şi sincer abia aşteptam o astfel de lege şi de la noi. Nu toată lumea înţelege asta, dar e pentru sănătatea oamenilor. Cine are localuri amenajează locuri speciale şi se poate fuma în condiţii decente. Cei mai mulţi înţeleg că e bine pentru ei ca măcar să nu stea în fum în local”, a declarat, pentru News.ro, Cosmin Demeter, proprietarul unui pub din Cluj.

Pentru multe localuri din Cluj, intrarea în vigoare a legii care interzice fumatul în spaţiile publice închise nu a venit cu multe schimbări, în condiţiile în care după tragedia din Colectiv au fost luate mai multe măsuri antifumat.

”Legea este binevenită. Noi avem restaurant, avem aici mâncare şi fumul de ţigară nu e ok. La noi nu se mai fumează de la începutul anului. Dar legea trebuie formulată şi gândită bine şi clar. Cea de la noi nu e chiar aşa. Logic ar fi să se permită nişte locaţii bine izolate şi închise special, astfel încât acolo să se permită fumatul atâta timp cât există ventilaţie corespunzătoare. Nu înţeleg de ce e necesar să fie interzis fumatul în toate spaţiile publice şi de asta cred că va fi mai greu de implementat”, spune Hanga Boroş, proprietara unui restaurant cu specific indian.

Instituţiile publice au amenajat spaţii pentru angajaţii fumători. Astfel, la unul dintre sediile Primăriei Cluj-Napoca, angajaţii au trei spaţii speciale cu mese şi scrumiere, unde pot fuma.

Şi la Timişoara, patronii de baruri s-au bucurat că intrarea în vigoare a legii care interzice fumatul în spaţiile publice a coincis cu vremea frumoasă.

”Cred că momentan, cât timp e vreme bună, nu vom fi afectaţi. Doar că, un mic recul al cifrei de afaceri şi al încasărilor va exista,  şi probabil va fi un mic recul şi în toamnă când lumea începe să intre înăuntru. Pe de altă parte e şi o treabă bună cu interzicerea fumatului. Localurile vor fi mai ingrijite, nu vor mai mirosi urât, vor fi vizitate şi de familii cu copii. Sperăm să cîştigăm şi de pe partea cealaltă şi cu alţi consumatori, care nu intrau pentru că era fum”, a declarat, pentru News.ro, proprietarul unui bar din Piaţa Unirii din Timişoara.

Clienţii nu s-au arătat foarte deranjaţi de intrarea în vigoare a Legii antifumat, deoarece, spun ei, vremea e frumoasă şi pot sta la terase.

”Este prima zi astăzi şi nu mă afectează foarte mult legea, mai ales că e soare şi e frumos. O să fie o problemă când o să plouă sau pe timp de iarnă, dar până în acel moment o să găsesc eu o soluţie. O să fumez mai puţin, dar nu renunţ la ţigări”, a spus o tânără care savura a cafea şi o ţigară pe o terasă din Piaţa Unirii.

Alţii spun însă că legea este dură. ”Mi se pare prea dură această lege. Pe o vreme frumoasă nu am o problemă să stau la terasă şi să fumez, dar nu o să-mi convină să stau în frig să fumez. Puteau să ne lase să fumăm măcar în baruri sau în acele spaţii rezervate fumătorilor”, a spus un tânăr.

Unii dintre proprietarii de localuri se gândesc deja la soluţii pentru momentul în care va veni vremea urâtă.

”Cu siguranţă vom găsi măsuri. Ne vom adapta în funcţie de situaţie. Cu siguranţă vom avea umbrele încăzite, mese înalte pentru persoanele care fumează, vor fi puse în exteriorul locaţiei şi nu vor deranja persoanele care vor intra în locaţie. Eu cred că e un lucru bun aceasta, cu toate că eu am o cafenea, dar e bun şi pentru ţară şi pentru sănătate”, a declarat proprietarul unei cafenele din centrul Timişoarei.

Unii patroni care nu au reuşit să aranjeze terasele au amenajat locuri pentru fumători în faţa localurilor - au scos câteva mese pe care au aşezat scrumiere, alţii au pus butoaie în loc de mese.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.