Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) va achiziţiona mai multe echipamente speciale în cadrul programului "Multirisc", finanţat din fonduri europene, printre care se numără generatoare electrice de mare capacitate, tabere pentru sinistraţi, containere cu dotări complexe şi o autospecială frigorifică ce va fi folosită pe post de morgă mobilă în cazul unor dezastre de mari proporţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Proiectul «Multirisc» include mai multe chestiuni atipice. Include generatoare electrice. Deja prima tabără pe care o luăm pentru 280 de persoane, complet, cu toată echiparea ei pentru sinistraţi. Fiecare judeţ va primi un container complet pentru echipamente, inclusiv senzorii de viaţă şi camerele şi tot ce trebuie pentru căutare-salvare urbană”, a spus şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, joi, la evenimentul de deschidere a proiectului "Răspunsul eficient salvează vieţi II”, finanţat din fonduri europene.

În cazul unui dezastru major, capacitatea de preluare a decedaţilor în morga Institutului Naţional de Medicină Legală şi la spitalele din Capitală ar putea fi depăşită, a mai spus şeful DSU.

"Este prevăzută o autospecială frigorifică pe «Multirisc», dacă ai foarte mulţi decedaţi, pentru păstrarea decedaţilor până la identificare şi până la rezolvarea problemei. Pentru că dacă ai un cutremur, de exemplu, cu 1.000 - 2.000 de decedaţi şi n-ai capacitate unde să-i pui şi eşti în mijlocul verii trebuie să ai posibilitate de refrigerare până când medicii legişti îi identifică şi este o parte macabră şi neplăcută, dar este necesară”, a precizat Arafat.

Valoarea maximă estimată a contractului, fără TVA, este de 1,5 milioane de euro.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.